Гласували срещу 25 лв. за Манол Генов

Депутатът обвинен и за схемите с имоти в Асеновград

Гласували срещу 25 лв. за Манол Генов | StandartNews.com

Според доказателствата, които са събрани в Окръжната прокуратура в Пловдив, има достатъчно материали, сочещи, че е извършено политическо престъпление против политическите права на българските граждани, а именно – организиране на купуване на гласове от настоящия народен представител Манол Генов, обяви говорителят на главният прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. Освен това има данни срещу него и за още едно престъпление - в даване на възможност и допускане и подбуждане към извършване на престъпление от страна на главния архитект на Асеновград.

Той е бил мотивиран от Манол Генов да допусне нарушение на закона за културното наследство и да се допусне строителство в защитена зона, продължи Арнаудова. "Досъдебното производство беше обявено на една пресконференция на Окръжната прокуратура Пловдив, на която бяха предоставени данни за тяхното разследване и в рамките на това разследване бяха повдигнати обвинения кмета на Асеновград, на главния архитект на Асеновград, на две лица с фамилия Запрянови за различни икономически престъпления, за получаване на подкупи и предлагане на подкупи. В рамките на това разследване на Окръжна прокуратура Пловдив са събрани доказателства и за друго престъпление и за други участници", допълни тя.

Когато от Оръжната прокуратура в Пловдив са направили изводи, че има престъпление от лице с имунитет, са изпратили досъдебното производство на Софийска градска прокуратура. "То е разпределено в спецзвено „Антикорупция", тъй като се касае за лице с имунитет. Прокурорите, след като се запознаха с доказателствата по делото, приеха по компетентност това разследване и поискаха от главния прокурор да изготви от своя страна искане за снемане на имунитета на Манол Генов, за да му повдигнем обвинени за тези две престъпления на този етап", каза още говорителят на обвинител №1 на републиката. 

Главният архитект е бил наясно, че за допускането на такова строителство, е било необходимо да има изрично писмо от министъра на културата, даващо разрешение за строеж в тази защитена територия. Бил е абсолютно наясно че такава съгласувателна процедура не е била проведена и няма разрешение на министъра. Но г-н Манол Генов му е обещал да ходатайства пред кмета на Асеновград да му се увеличи заплатата, но да подпише строителните книжа, „за да не спираме инвестиционните намерения на хората", съобщи Арнаудова.

По отношение на организирането на купуването на гласове, говорителят на главния прокурор посочи, че става въпрос за изборите, които са проведени на 26 март 2017 г., в рамките на предизборната кампания, като са събрани доказателства за извършени 5 отделни деяния от 5 отделни лица.

Средно по около 25 лв е бил плащан гласът на всеки избирател, посочен в списъка. Така едно от лицата е получило 500 лв. другото е осигурило 12 лица, за които е получило по 25 лв., третото – 14 лица, за които е получило по 25 лв., четвъртият, четвъртият е осигури 13 лица и и е получил по 25 лв. за човек, петото лице е осигурило 20 лица, за които е получил сумата от 400 лв., уточни Арнаудова.

Най-активен в организирането на действията е бил бизнесменът Христев, парите ги е осигурявал тогавашният кандидат и настоящ народен представител Манол Генов. „Разплащането се е осъществявало основно в заведение, стопанисвано от бизнесмена Христев в Асеновград. Купувани са гласове за Манол Генов и за коалицията, която го е издигнала", съобщи Арнаудова. Тя напомни, че за същото престъпление е поискано и снемане на имунитета на Илия Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай