Магистрати: Докладът на ЕК е повлиян от политици

Обвиниха Калпакчиев унижавал ВСС с поведението си

Магистрати: Докладът на ЕК е повлиян от политици | StandartNews.com

Европейските есперти може и да били подведени от родни политици при изготвянето на доклада за съдебната рехформа. Това стана ясно от събранието на Висшия съдебен съвет, на който трябваше да се обсъждат препоръките. За пръв път председател на събранието бе служебния министър Мария Павлова. Дискусиите по-същество се забавиха повече от 2 часа, а разговорът се нажежи до толкова, че главният прокурор Сотир Цацаров напусна залата.

Старт на споровете постави Галя Георгиева. Именно тя видя влияние на източници на информация, която са ползвали чуждите есперти от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов и Съюза на съдиите в България. Тя визира снимки, на които се виждат членът на ВСС Калин Калпакчиев, няколко съдии, както и Иванов.

Това пък провокира Галина Карагьозова да нарече съмненията й "чудовищни".

"Няма да давам обяснения с кого съм се движил и с кого съм бил, ако иска главният прокурор да провери законността на следенето", скочи Калин Калпакчиев.

Цацаров отвърна, че няма намерение да прави това и напусна залата.

"Липсата на мерки по същество от заключенията в доклада ще бъдат заменени с лични нападки. Това е неспособността на ВСС да се справи с функциите си", атакуваКалпакчиев.

Според Георгиева обаче той унижавал ВСС с поведението си.

След като се върна, Цацаров заяви, че този съвет не е органът, който ще сложи край на механизма на мониторинг. Реалистично е спирането на механизма до края на мандата на ЕК. Цацаров обсни също, че нястояването нещата да си останат така е с цел да се използва като инструмент за вътрешнополитически натиск.

Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно прие мерки за изпълнение на ключовите препоръки, посочени в Доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 25.01.2017 г. След прецизиране на направените предложения за формулиране на мерки в отговор на препоръките, касаещи съдебната власт, същите ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС.

В заседанието участва и г-жа Кристина Ненкова, директор на дирекция „Стратегическо развитие и програми" в Министерство на правосъдието, която заяви, че последният мониторингов доклад дава хоризонт за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка при изпълнение на конкретно формулираните препоръки, като акцентира върху възможните мерки от компетентността на ВСС по отношение на натовареността, реформата на съдебната карта, прозрачния избор на нов състав на ВСС и избора за председател на Върховния административен съд.

Членовете на ВСС се обединиха около идеята да обсъдят изпълнението на всеки един показател по МСП, като се приемат конкретни мерки по всяка една препоръка, от компетентността на ВСС и органите на съдебната власт, с посочване на отговорници и срокове за изпълнение. 

Отчетено бе почти пълно сходство в съдържанието на препоръки от доклада през 2012 г. и настоящия, каквато е промяната в антикорупционните закони. Резултатите от проект „Независимост и отчетност" на Европейската мрежа на съдебните съвети сочат, че България е създала всички конституционни и законови гаранции за независимостта на съдебната власт. Посочено бе, че не може да се очаква пълно изпълнение на всички препоръки без да се отчита тяхната необходимост, ефективност и приложимост към нашата действителност. За пример бяха дадени положителните констатации за работата с Гражданския съвет на ВСС и неправителствени организации, каквато практика е неприложима в редица европейски страни; не е отчетен и ефектът от случайното разпределение на делата, както и фактът, че в последните години няма подадени жалби в тази връзка.

Коментирайки конкретните препоръки от доклада членовете на ВСС посочиха, че голяма част от мерките са съотносими с вече приети правила или такива в процес на разработка, както и че предстои утвърждаване на конкретни механизми за гарантиране на по-висока отчетност, публичност и прозрачност. Предложени бяха конкретни мерки във връзка с изготвянето на подзаконови нормативни актове от ВСС, подобряване на дисциплинарната практика съобразно принципа „разумен срок", осигуряване на достъп на ИВСС до Системата за натовареност на съдилищата предвид извършваните проверки; изготвяне на пътна карта за реформа на съдебната карта, подобряване условията на труд в органите на съдебната власт, активното включван на членове на ВСС в работни групи към Министерство на правосъдието по изготвяне на различни нормативни актове; преодоляване на проблема с натовареността, изготвяне на анализ и конкретни мерки въз основа на направените констатации, вкл. чрез предложения за промяна в родовата и местна подсъдност на производства по ГПК и други.

Отчетени бяха установените принципи за публичност и прозрачност при процедурите за избор на главен прокурор на Република България и председателя на ВКС, вкл. излъчването им в реално време в интернет чрез страницата на ВСС и БНТ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай