Прокуратурата не разследва Христо Иванов, но подписите му са фалшиви

Прокуратурата не разследва Христо Иванов, но подписите му са фалшиви | StandartNews.com

Прокуратурата не разследва бившия министър на правосъдието Христо Иванов, но подписите под негови заповеди са фалшиви. Това стана ясно днес от съобщение до медиите на държавното обвинение.

На 20.04.2017 г., на пресконференция, организирана от ПП "Да България" Христо Иванов, в отговор на въпрос, свързан с конкретно досъдебно производство в прокуратурата, заяви, че знае, че "редовна практика е там такива неща да се държат на трупчета и да се вадят в удобни моменти", както и че "наказателното производство е напълно необяснимо. Никой от засегнатите в тези заповеди, нито аз като техен автор, нито хората до които се отнасят са оспорили тяхното съдържание... Така че това всичко е абсолютен абсурд. Единственото, което мен ме интересува е колко часа прокурорско време, платено от данъкоплатците е отишло за тия тотални глупости."

С цел пълна информираност на обществеността, както и с цел избягване на бъдещи спекулативни или неосведомени твърдения, пресцентърът на ПРБ съобщава следното:

Наказателното производство, което коментира Христо Иванов, е с предмет документно престъпление – чл. 308 ал. 1 НК /съставяне на неистински официален документ/.

Установено е, че заповеди на министъра на правосъдието Христо Иванов за прекратяване на служебни правоотношения на държавни служители не са подписани от самия него, а от друго, неустановено до този момент лице /текстът на експертизата е публикуван в прикачения файл, с разрешение на наблюдаващия прокурор, по реда на НПК/.

Следва изрично да се подчертае, че отговорност за извършено престъпление в тези случаи носи лицето, подписало тези заповеди като министър на правосъдието, без да има това качество и съставило по този начин неистински официални документи. Не са необходими дори правни познания, за да се направи логичния извод, че г-н Иванов не може да носи отговорност за такова документно престъпление /той не е автор на неистинските заповеди/ и в този смисъл дейността му като бивш министър на правосъдието не е предмет на разследване.

Всички други твърдения и коментари пред медиите не съответстват на действителното положение и очевидно преследват цели, различни от добросъвестното представяне на обективната истина.

Канал 3 попита няколко пъти Христо Иванов негови ли са подписите под въпросните заповеди и той излъга. Още в битието му на министър този въпрос беше задаван на Иванов. Канал 3 продължи да пита и след като той подаде оставка и основа партия. Съобщението на прокуратурата ясно показва, че министърът не е подписвал сам заповедите, а друг го е правил от негово име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай