Прокуратурата повдигна обвинения на агенти на ДАНС

Прокуратурата повдигна обвинения на агенти на ДАНС | StandartNews.com

Специализирано звено "Антикорупция" внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу агентите от ДАНС Евгени Иванов и Петър Спасов за извършени от тях престъпления от общ характер.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС за това, че действащ служител на агенцията е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна.

Разпитани са свидетели и след дадено предварително разрешение от Софийския градски съд, на 15 декември миналата година са извършени претърсвания и изземвания в жилището на агента на ДАНС Евгени Иванов и в служебното помещение, което ползва в сградата на ДАНС в София.

Евгени Иванов е предаден на съд за четири престъпления – измама в големи размери, извършена при условията на продължавано престъпление, издаване на държавна тайна и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има надлежно разрешение.

Иванов ще отговаря за това, че в периода от неустановена дата на месец май до 3 август миналата година в София, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, е поддържал в заблуждение у Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване на територията на България.

Заблудил е Р. А., че ще окаже съдействие на един чужденец за ускоряване на процедурата по получаване на разрешение за продължително пребиваване на територията на страната, а за други двама чужди граждани го е заблудил, че вече е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за интервюта в Министерството на правосъдието по техни молби за придобиване на българско гражданство, с което причинил имотна вреда на чуждите граждани и на Р. А., на обща стойност 39 180,77 лева.

Иванов е обвинен и в това, че на неустановени дати в периода 17 май – 18 юли 2016 година в София, при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител и помагач с неизвестен извършител, умишлено е склонил и улеснил неизвестния извършител да преправи съдържанието на официални документи - лични карти, издадени на името на български граждани в карти на постоянно пребиваващи в Република България чужденци, на които е придаден вид, че са издадени на имената на двама чужди граждани с цел да бъдат използвани.

В рамките на проведеното разследване са събрани доказателства и за това, че в периода април – август 2016 година Евгени Иванов е разгласил държавна тайна, като предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на терористична дейност срещу сигурността на страната.

В хода на разследването, след дадено предварително разрешение от съда, при извършеното на 15 декември претърсване и изземване в служебното помещение, ползвано от Евгени Иванов в сградата на ДАНС са открити и иззети 1 пистолет "Heckler&Koch", модел P30, кал. 9x19 мм., 125 броя патрони кал. 9х19 мм. и 161 броя патрони кал. 9х18 мм., без Иванов да притежава надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Установено е, че Иванов е придобил пистолета от колегата си агент на ДАНС – обвиняемият Петър Спасов през октомври 2015 година Евгени Иванов не е притежавал разрешение за придобиване и държане на пистолета и боеприпасите, а Петър Спасов не е притежавал надлежно разрешение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие – 1 пистолет "Heckler&Koch" на Евгени Иванов.

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение "домашен арест". Предстои Софийския градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай