Съд за кмет блъснал дете

Съд за кмет блъснал дете | StandartNews.com

Районна прокуратура – Перник внесе обвинителен акт срещу Станислав Николов. Кметът на Трън попада под ударите на Темида, след като на 13 ноември 2015 г. блъсна и причи тежка телесна повреда на дете. 

Инцидентът е станал край СОУ "Гео Милев". Николов предприел маневра със скорост, която не му позволила да реагира на време е блъснал  малчуган на 6 години.

Разследването на РП – Перник е установило, че Станислав Николов не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

Автотехническата експертиза е установила, че в зона на действие на пътния знак „А-19 – Деца", Николов се е движел със скорост 25 км. в час, която не му е позволила при внезапната поява на 6 годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него.

На пострадалото дете е причинена загуба на слезката (тежка телесна повреда), както и множество средни телесни повреди.
Станислав Николов е с мярка за неотклонение „Подписка".

Първоначално разследването се е ръководело от Районна прокуратура Трън. По повод множество публикации в медиите за необективност в действията на разследващите органи, главният прокурор Сотир Цацаров се запозна с материалите по досъдебното производство и разпореди разследването по делото да се проведе в район, различен от района на Районна прокуратура – Трън. За да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността на разследването, предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън, главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху това разследване да се осъществява от Районна прокуратура – Перник.
Предстои Районен съд - Трън да насрочи разглеждането на делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай