Съдът пусна Кобляков с подписка

Съдът пусна Кобляков с подписка | StandartNews.com

София. Софийски градски съд пусна от ареста Николай Кобляков като мярката му за неотколнение е подписка. Магистратите счетоха, че задържането на Кобляков е неоснователно, защото текстовете, по който е обвинен в руския наказателен кодекс нямат аналог в нашия наказателен закон.

Освен това той е гражданин на Франция, където има постоянен адрес. Тук, в България, също му е осигурен такъв.

Кобляков има и здравосовни проблеми- предвижва се с патерици.

В няколкочасово заседание Софийският градски съд разгледа искането на прокуратурата за временно задържане до 40 дни на Николай Кобляков. За руския и френски гражданин има Европейска заповед за арест, тъй като се е отклонил от правосъдието и се е укрил от властите в Руската федерация. Той е обявен за международно издирване на 17 януари 2013 г. от руските власти чрез Интерпол за извършване на измами в страната в периода декември 2004 – септември 2005 г.

Той бе задържан на летище „София" при влизане в страната с полет от Париж и с постановление на Върховната касационна прокуратура оставен в ареста за 72 часа. Искането за временно задържане е изпратено от руските съдебни власти, съобщи държавното обвинение.

Кобляков е правозащитник, бизнесмен и политически противник на руския президент Владимир Путин. Той е напуснал Русия и живее в Париж, където е базирана организацията му „Свободна Русия".

Кобляков фигурира в Търговския регистър, като собственик на френска фирма.

Днес в съда той заяви, че е французин и поиска заседанието да се води не на родния му руски език, а на френски. Той се появи в съдебната зала подпрян на бастун. За делото бяха осигурени преводачи от руски и от френски и съдът освободи преводача от родния език на 41-годишния мъж. Кобляков поиска да му бъде върнат в килията мобилния телефон и лаптопа, който е носел, защото там имало много важни снимки за делото.

Съдът обаче не ги прие за доказателства с мотива, че ще имат значение при делото за разглеждане на екстрадицията му, а не за мярката за неотклонение вчера. Адвокатката на Кобляков -Биляна Коцакова, представи документ от Факултета по медицина в Париж за здравословни проблеми на подзащитния й с крака и астма. Беше представен и декларация от друг французин за предоставен имот на Кобляков, в случай, че бъде постановена от съда мярка „домашен арест". Тя представи и доклад, един от авторите на който е именно Кобляков, в който е представена дейността му по отношение на борбата с корупцията в Русия.

Според представители на неправителствени организации, които бяха в съдебната зала, мъжът е пристигнал в България по покана да присъства на представянето на социални проекти за жилища за възрастни хора, каквато дейност развива и в други страни.

Русия издирва Кобляков заради съучастие в кражба на активи на външнотърговското обединение „Станкоимпорт" във Франция, пише в. „Комерсант". Според руското федерално следствие през 2004-2005 г. Кобляков съдействал на бившия шеф на фирмата Сагадат Хабиров да присвои задграничните активи на предприятието – 6 апартамента и 30 хектара в престижен парижки район. През 2007 г. новото ръководство на фирмата направило ревизия и лъснало, че липсват активи още в 19 страни – Норвегия, Германия, Финландия, Канада, САЩ, Белгия и Мексико. През 2012 г. двама вече са осъдени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай