Цацаров: Източването е по системата "болница в болницата"

Цацаров: Източването е по системата "болница в болницата" | StandartNews.com

Практиката на болница в болницата е един от основните канали за източването на държавните и общински предприятия. Това каза главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното изразходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения.

„Лекарствата бяха предмет на действия, свършени в края на миналата седмица. По отношение на това разследване на този етап няма да се предостави никаква друга информация. Това касае държавните и общински болници. През месец юни се внася един доклад - доклад за текущото финансово състояние на държавните общински болници и се стига до извода, че съществуват 9 болници в критично финансово състояние, а рискът за изпадане в несъстояние е съвсем реален. В кабинета на министър Радев се проведе среща между него, мен , главният секретар на МВР и предишния здравен министър. Това, което се взе като решение, беше да се прекрати практиката болница в болница – само при условия, че двете лечебни заведения извършват различни лечебни дейности. Да се пристъпи към събиране на всички действащи договори, независимо от тяхната правна форма – но такива, които дават възможност на територията на държавни общински болници да съществуват частни лечебни заведения. Проверката бе изпълнена на територията на цялата страна и през октомври миналата година информацията бе стоварена в прокуратурата Проверени за 295 – от тях 38 са 100% държавна соб, 127 са общинска, а 30 са смесени. Благоевград – две лечебни заведения с общо 35 договора, Велико Търново – 5 лечебни заведения с 21 договора, Ловеч – 1 лечебно заведение с 2 договора, София окръг – 2 лечебни заведения с 11 договора и др.", обясни той.

Цацаров обясни, че проблемът е в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности. „В такъв случай безнадеждните пациенти отиват по установените клинични пътеки към държавната, а към частната се насочват случите, при които могат да се реализират много по-големи приходи. Този модел не е нов, той съществува на територията на цялата страна", обясни главният прокурор и уточни, че всички договори са събрани в 40 пласьора и се проверяват вече един по един от Министерството на здравеопазването, като целта е те да бъдат подложени на начална проверка и в тези от тях, в които има индикации за незаконосъобразност, да бъдат изпратени в Прокуратурата.

„Считаме, че тази практика – практиката на болница в болница, е един то основните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това става ясно ,че бавно и полека едно държавно или общинско дружество ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. И следователно неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна. Но пред нас стои още един голям въпрос и решаването му очевидно ще доведе и до посегателство върху твърде големи финансови интереси. Допустимо ли е изобщо на територията на държавно или общинско лечебно заведение да съществува друго, макар и с предмет на различна лечебна дейност?", коментира Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай