Цацаров: Цветан Василев е беглец от закона (ОБНОВЕНА)

Шумът около "Калиакра" е хранителна среда за неправителствени организации, отсече главният прокурор

Цацаров: Цветан Василев е беглец от закона (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона "Калиакра" пред Върховния административен съд, заяви обвинител номер 1 на републиката Сотир Цацаров. Той посети Каварна за откриването на ремонтираната сградата на Районната прокуратура, обяви "Фокус".

В момента се се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона "Калиакра", както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова. За целта от ВАС са изискали от министър Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000". 

Главният прокурор обяви също, че народните представители също трябва да направят преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда. Сотир Цацаров смята, че това трябва да бъде сторено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.

Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората, каза още Цацаров.

Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, т. е. - бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, която се занимава със законосъобразността на заповедта за защитена зона "Калиакра". Самото създаване на "НАТУРА 2000", възлагането му и целия шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така", обяви главният прокурор.

Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с "НАТУРА 2000" е точно такъв", коментира Сотир Цацаров и добави, че толкова години не е обърнато внимание на прокарани лобистки поправки, ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях, голф игрища, защото част от законовите поправки в тази насока са „чист лобизъм". "Всичко става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин", подчерта Сотир Цацаров.

Обвинител номер 1 не подмина и други горещи теми като опитите на Цветан Василев да се спаси със закона "Магнитски" в САЩ. "Аз за Цветан Василев, както и институцията, в която работя, най-вероятно ще се окажа нарушител на неговите права така, както той ги разбира. Не можем да корим обвиняемия затова, че той избира своята тактика на защита. Конкретният обвиняем е избрал конкретна тактика на защита. На първо място - да избяга от правосъдието. На второ място - да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция. На трето място, ако стигнем до "закона Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум", отсече главният прокурор.

Наета лобистка кантора, която е собственост на бивши държавни служители на САЩ, което е честа и нормална практика. Освен това са платени 50 000 долара. Към това се добавя представено чрез медия факсимиле на документа за регистрация на договора между Цветан Василев с въпросните лобисти. В него е посочен адрес на Василев в София: ул. „Кричим". Бих казал ясно, че адресът му е: Република Сърбия, Белград. Законът "Магнитски" в конкретния случай се използва единствено и само за вдигане на шум, единствено и само за пропаганда, продължи Цацаров и бе твърд, че Василен никога не е бил и няма да бъде Сергей Магнитски.

Той разкри, че делото срещу Живко Мартинов ще бъде внесено в края на октомври - началото на ноември. То ще бъде първото в специализирания съд, което ще се гледа по новите поправки в НПК.

Главният прокурор обяви също, че подобни партийни схеми като тази в Добрич действат и на други места и допълни, че към първоначалните 7 свидетели срещу Мартинов са се присъединили още 11. 

Сотир Цацаров отказа да коментира казусите около завод "Дунарит", защото в момента е в отпуски и ще се заеме с този въпрос от понеделник. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай