Цецка Цачева: Как да увеличим заплатите с 20% със средствата, с които разполагам?

Цецка Цачева: Как да увеличим заплатите с 20% със средствата, с които разполагам? | StandartNews.com

Не е добра практика от конкретен повод да се бърза за промяна на правни институти. Нека да не бързаме кампанийно да преработваме законите.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Примерът от Пловдив събуди вълнения в гражданското общество и държавата е длъжна да реагира. В отговор на ангажимента на държавата е създадена работна група към Министерство на правосъдието, която да обсъди дали е необходимо да се прецизират текстовете в Наказаетлния кодекс за неизбежната отбрана. Поканените да се включат представители на Висшия съдебен съвет, на Главна прокуратура, на неправителствени организации, на адвокатура отказаха участие с аргумента, че институтът на неизбежната отбрана е достатъчно добре уреден. Тази група ще се събере в понеделник – нека да се изследва практиката в последната година и ако решат, ще предложат законови промени, заяви Цачева.

Тя разказа, че и нейни близки са ставали жертва на крадци. Влизаха в дома на сестра ми, която беше с две малки деца. Картината след това беше умопомрачителна, посочи правосъдният министър.

Тя коментира и протеста на надзирателите.

Протестните действия на служителите от затворите са в ход, продължава и диалогът с Министерството на правосъдието. Представителите на синдикатите не са удовлетворени от резултатите – те искат увеличаване на заплатите с 20%, увеличаване на персонала и изравняване на плащания за специфични условия на труд с тези в МВР.

Направихме среща с финансовия министър и беше предложено малко над 5%-но увеличение, което заедно с 5%-то увеличение от 1 януари става близо 11%. Протестиращите отказаха. Онова, което зависи от нас, сме го направили. Ако някой ми предложи алгоритъм как със средствата, с които разполагам, да увеличим заплатите им с 20%, ще го направя, подчерта Цецка Цачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай