Замениха домашния арест на Кирчо Киров с парична гаранция

Замениха домашния арест на Кирчо Киров с парична гаранция | StandartNews.com

Мярката за неотклонение "задържане под домашен арест" на ген. Кирчо Киров, наложена в средата на февруари, беше снета и заменена с парична гаранция. Това съобщи самият той пред "Фокус".

По думите на бившия началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002 - 2012 г. по този начин той ставал "свободен човек".

"Причините, поради които мярката беше отменена, са, че аз и моята защита предоставихме на Военноапелативния съд документи за усложнено здравословно състояние, както и да ми бъде предоставяна възможност да готвя защитата си по другите дела. Съдът сам оцени перфектното ми процесуално поведение в условията на домашен арест", каза Киров.

В края на януари Софийският военен съд наложи на Кирчо Киров наказание 15 години затвор и конфискация на половината от притежаваното от него имущество. Призна го за виновен за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на разузнавателната служба в съучастие със свой подчинен е присвоил от бюджета на службата пари в различна валута - евро и щатски долари, които според прокуратурата представляват "особено голям размер" и се равнявали на повече от 5.1 млн. лв.

Решението на съда не е окончателно. Обвинителният акт беше внесен в началото на миналата година малко след като Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане първото дело срещу Киров, по което на две инстанции той също чу осъдителна присъда. То е по сходно обвинение, но съдът го върна за ново разглеждане заради процесуални нарушения.

Срещу Киров има и трето дело - за издаване на държавна тайна през 2014 г., когато в телевизионно интервю e споменал ĸaĸ български шофьор e бил спасен от смъртно наказание в Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай