90% от случаите на рак са свързани с пушенето

90% от случаите на рак са свързани с пушенето | StandartNews.com

Професор Кристоф Зиелински е медицински координатор на болницата Wiener Privatklinik. Той има не само много богата практика, но е и автор на над 600 публикации, изследвания и клинични опити. Основана като медицинска институция през 1871 г., Wiener PrivatKlinik (WPK) е една от най-големите частни австрийски болници и една от малкото в Европа, която предлага на пациентите цялостен подход от най-иновативните лечения на рак - персонално лечение на рак и имунната онкология.

- Проф. Зиелински как ще дефинирате заболяването, наречено рак?

- Ракът е огромна група от различни заболявания, произхождащи от здрава тъкан чрез постоянно отчуждение от произхода си заради липса на контрол върху растежа на злокачествения клетъчен клон. Това се случва заради липсата на механизми за контрол на клетъчния растеж или активното развитие на промените в клетката, които водят до неконтролируемо нарастване на тумора на място и разпространението на клетките в отдалечени органи, които се разрушават от процеса, водещ до смъртта на пациента.

- Какви са стандартните методи на лечение?
- Доскоро имахме три основни стълба на лечение, които бяха хирургия, лъчетерапия и химиотерапия. Отскоро онколозите имат по-силно оръжие за борба с рака – като целеви антитела, молекулярно насочени лекарства, антитела, насочени към инхибирането на защитата срещу тумора от имунната система, и опции за антиендокринни възможности за лечение. Трябва обаче да се подчертае, че всички тези опции зависят от характеристиките на тумора и неговата среда, които трябва да бъдат много ясно диагностицирани чрез подходящо патологично изследване. Изпълняваната досега "проста" хистопатология, която само описва "изгледа" на тумора без допълнителен молекулярен и хистохимичен анализ, трябва да се счита за твърде остаряла в почти всички случаи на злокачествени заболявания.

- Какви са предизвикателствата пред патологията на рак, които срещате в наши дни?
- Въпреки че радиологичните изследвания се препоръчват за злокачествените образувания, финалното потвърждение се прави от прегледа на тъканта и хистопатологията. Така че е от съществено значение е да има надежден и качествен резултат от хиспопатологията, който да е направен в резултат на биопсия или на изцяло отстранена тъкан. Патологията се развива значително, като предоставя много повече информация за биологията на злокачественото образувание, включително зависимостта му от растежни фактори и неговите молекулни характеристики, което често позволява целенасочено лечение с лекарство от определен молекулярен модел. Такива терапевтични стъпки, когато се извършват по подходящ начин и се основават на надеждна диагноза, могат да доведат до забележителни резултати, които са далеч по-добри от обичайната химиотерапия, използвана в предишни години в идентични ситуации.

- Колко тежи фамилната история на рака и на каква възраст трябва да започне да прави генетични тестове?
- Предполагаме, че 10% от всички видове рак са основани на генетичен произход. Правилото е, че ако някои ракови заболявания се натрупват във вашето семейство, трябва да се изследва генетичния фон. Това може да се направи на всяка възраст, но препоръчваме да се провеждат само при възрастни пациенти и само в такива случаи, когато може да се направи много ясна препоръка, основана на много продължителна дискусия за опасностите, възможностите и превенцията.

- Какви са стъпките, които пациентът трябва да предприеме непосредствено след поставянето на диагнозата?
- По принцип, ние съветваме пациента да има биопсия, последвана от подходящо характеризиране на тумора. Това ще определи по-нататъшните стъпки, които трябва да бъдат предписани от онколог. Той пък трябва да е като "мениджър на случая" и да начертае по-нататъшни стъпки за лечение. В някои случаи (като например при злокачествен меланом) първичната и радикална ексцизия е първата стъпка. Допълнителното лечение, разбира се, зависи от разпространението на тумора, където трябва да направим разлика между локални, локално напреднали или системно проявени тумори с метастази. Тази разлика в клиничния статус определя допълнителната стратегия. Моят съвет е да се избера някой на когото пациентът да има доверие като негов „мениджър на случая", който да определи лечението, целите му и да се види с кой специалист ще се работи по най-добрия начин.

- Напоследък се говори за персонализираната медицина при лечение на рак. Каква е разликата между този тип терапия и класическата терапия?
- "Персонализираната" или "прецизната" медицина е най-съвременното развитие в областта на онкологията, което дори Обама, докато беше президент, спомена в речта си пред Конгреса на САЩ. Това беше началната стъпка в националната инициатива американците да имат достъп до персонализирана медицина, а учените да развият по-нататък тази концепция. Идеята е, че определен молекулярен модел се открива при подходящ молекулен анализ на туморния образец, който позволява или лечение, насочено към точно този молекулярен модел (например - при рак на белия дроб, при злокачествен меланом, при рак на гърдата или злокачествен лимфом) или за предвиждане, че определено лечение няма да бъде успешно или дори вредно (като при рак на дебелото черво) или открива нови възможности за лечение след конвенционална химиотерапия чрез подновена биопсия на тумора и последващ молекулярен анализ.

- Кой може да се възползва от тези терапии?
- Пациентите със злокачествени заболявания от всички стадии и изобилие от тумори могат да се възползват от такъв молекулярен анализ, който много често отваря нови пътища за лечение. Ето защо - след много примери на международно ниво - установихме възможността за достъп до такива молекулярни диагнози, последвани от препоръки за лечение на молекулярна туморна дъска.

- Разкажете ни повече за персонализираната медицина, както и за анализиза на ДНК.
- Персонализираната медицина е базирана на установяването на молекулярните активиращи мутации, които способстват за развитието на тумор и таргетирането на тези промени с прилагането на съответни лекарства, които действат на молекулярно ниво. Днес е налице изобилие от такива лекарства, което означава, че след извършване на точна диагноза може да бъде приложено конкретно лечение. Другата област, която придобива голяма важност през последните години е имунотерапията. Принципно това е процес на установяване на характеристиките на тумора и ако пациентът има определени характеристики се прилага лечение с имунни чекпойнт инхибитори, което по същността си означава, че се мобилизират защитните механизми на организма срещу тумора, водещо до неговото елиминиране. Накратко това е невероятното развитие, което наблюдаваме през последните години.

- Каква е разликата между таргетната терапия и химиотерапията?
- Химиотерапията основно е нецелева, което означава, че се вземат предвид определени ДНК характеристики, но не и измененията в ДНК и тумора. При молекулярната таргетна терапия се блокира определен сигнал, който предизвиква злокачествена промяна в клетките и това прави тази терапия толкова различна. Естествено възниква възпроса дали идва края на химиотерапията. Считам, че комбинацията на химиотерапията с определни лекарства намира добро приложение, например комбинацията с имонотерапия, както и други опции за лечение на конкретно заболяване.

- Каква е целта на адювантната терапия при рак?
- Идеята зад адювантната терапия е да се предотврати разпространението на болестта в "системата", т.е. в отдалечените органи. Тази концепция се оказа много ефективна при рак на гърдата, дебелото черво, яйчниците, ендометриума, пикочния мехур и белия дроб, но трябва да се има предвид, че рискът от повторна поява не се връща на нула, но все пак значително намалява.

- Има все повече мнения, според които съществува връзка между начина на живот, стреса и рака. Това истина ли е?
- Съществуват някои връзки, особено по отношение на пушенето, тъй като до 90% от злокачествените заболявания са свързани с употребата на тютюн. Това се отнася не само до рак на белите дробове, но и до други злокачествени заболявания, за които обикновената аудитория не предполага като рак на бъбреците и пикочния мехур. Знаем, че затлъстяването представлява рисков фактор, както и че богатата на плодове и зеленчуци здравословна диета е препоръчана от мнозинството специалисти в храненето и борбата с рака.

- Ракът може ли да бъде предотвратен и колко важен е скринингът в това отношение?
- Не може да се предпазите от рак, но той може да бъде диагностициран в много ранни етапи, което често се превръща в много по-добра прогноза за възстановяване. Това важи за рак на маточната шийка, дебелото черво, гърдата, кожата и простатата, които съставляват най-голямата част от злокачествените заболявания. Разбира се, все още имаме дефицити в раковите заболявания на белия дроб, панкреаса и яйчниците, където ранното разпознаване е основен проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай