Аларма към Хасково: Не пийте и гответе с водата от чешмата!

РЗИ нареди специални доставки за болници и детски градини

Аларма към Хасково: Не пийте и гответе с водата от чешмата! | StandartNews.com

Съгласно изискванията на МЗ, РЗИ Хасково продължава изпитването на питейната вода в гр. Хасково. Според предварителните резултати на проби изпитани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран, обяви Министерство на здравеопазването. 

"Въпреки незначителния здравен риск, като превантивна мярка за населението, междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата в гр. Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели (пиене и готвене). Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели (къпане и миене)", гласи още становището институцията. 

РЗИ ще продължава извършването на мониторинг за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.

Дадени са препоръки на РЗИ Хасково предназначени за ВиК оператора и Община Хасково с оглед осигуряване на вода за питейни цели (пиене и готвене) в детски и учебни заведения, както и в лечебни заведения.

Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай