Безплатни прегледи за активни и пасивни пушачи започват в София

Безплатни прегледи за активни и пасивни пушачи започват в София | StandartNews.com

От днес възобновяват безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София. Инициативата е съвместна на Столичната община и на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести".

Есенната профилактична кампания стартира днес. Прегледите ще продължат два пъти месечно до края на годината. През септември те ще се проведат на 14-и и на 28-и, от 8.00 до 13.00 часа, в двора на Втора многопрофилна болница в София.

Лечебницата предоставя специален апарат за целите на кампанията. За улеснение на желаещите, записването може да се направи на телефон 070010126 от 10.00 до 16.00 часа.

Интересът към кампанията е много голям. През май и юни 185 души са се възползвали от възможността да проверят белодробното си здраве. При 56 от тях е била установена хронична обструктивна белодробна болест. Петима пациенти директно са изпратени за болнично лечение. Останалите 51 са били насочени към пулмологични кабинети за провеждане на инхалаторно лечение на хроничното им заболяване.

При трима е бил установен белодробен карцином и те са били насочени към лечение. Хроничната обструктивна белодробна болест, известна още като болестта на пушачите, вече е на трето място в света по причиняване на смърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай