Безплатни УНГ прегледи в „Софиямед"

Ринитът може да стане постоянно заболяване, предупреди д-р Иван Йорданов

Безплатни УНГ прегледи в „Софиямед" | StandartNews.com

Световната здравна организация /СЗО/ поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 – 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години. 15 – 20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. Едно от най-често срещаните заболявания дължащо се на алергия през пролетния сезон е т.нар. сенна хрема, известна с медицинското названиe алергичен ринит.

Началникът на отделението по УНГ болести в УМБАЛ „Софиямед" д-р Иван Йорданов казва, че алергичният ринит може да започне като сезонно заболяване, но когато не се лекува правилно може да се превърне и в целогодишно.

„Важна е правилната диагностика- да се установи от специалист дали наистина се касае за алергичен ринит и пациентът да е убеден в лечението с антихистаминови препарати или кортикостероиди, и да го проведе за по-продължително време, за да може симптоматиката да отшуми".

Когато тези стъпки биват пренебрегнати може да има усложнения – хипертрофия на носните лигавици, която може да доведе до образуването на носни полипи, инфекцията може да стигне до белите дробове и да причини асма. Именно затова специалистите съветват да се обръщаме към тях навреме.

Във връзка със зачестяването на симптомите от алергични ринити през настоящия пролетен сезон УНГ специалистите от „Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи. Те ще се проведат на 18, 19 и 20-ти април от 12:00 до 14:00ч. с предварително записване на тел. 0895 555 443.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай