Д-р Кунчев: Без диети по време на грип

Д-р Кунчев: Без диети по време на грип | StandartNews.com

Студът и ваканцията спряха пика на епидемията, казва д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

- Д-р Кунчев, как върви епидемията от грип у нас?
- Тази година има две особености - ранно начало и голям интензитет. Грипът избърза с близо месец и второ - такива нива на заболеваемост не съм виждал от десетина години. В някои райони като Благоевград, Монтана, Стара Загора се получиха по 600-700 болни на 10 000 души. Това за един стохиляден град означава по 7-8 хиляди, които боледуват по едно и също време. Това е
много внушителна и притеснителна цифра.
Епидемията е в разгара си и това се вижда и по търсенето на медицинска помощ, има огромни опашки пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и за антивирусни препарати в аптеките. До края на януари грипът ще засегне вероятно над 20 до 25 % от населението, което е огромна бройка за България. Това са над милион души.
- Пикът на епидемията предстои ли или вече отмина ?
- Малко го отрязахме пика на епидемията. Две неща повлияха - много ниската температура и оттам намалените контакти между хората.
Ученическата ваканция, която беше удължена, също помогна да не се увеличи драстично броя на заболелите. Сега в момента има едно задържане на епидемията. Предната седмица цифрата на болните порасна с много малко в сравнение с предишната седмица и е много възможно поне в райони като Габрово и Хасково, които първи бяха засегнати, да започне намаляване на заболелите.
- Не е ли притеснително, че вече има жертви ва грипа. В резултат на получени усложнения от вирусите в Шумен починаха трима човека.
- Всяка година има жертви. Ние знаем за тези, които в момента се случват, а истината е, че поне още месец след приключване на грипа ще има проблеми. Най-вече при хора с пневмонии и тези, които са в лошо общо здравословно състояние, много често се стига до обостряне на заболяването, включително и до смъртен изход. Грипът е сериозно заболяване и не е за подценяване.
В същото време създаването на излишна паника с нищо не помага. Все пак грипни епидемии има всяка година, много от хората ги изкарват и на крака и така и ще бъде.
- Да очакваме ли през февруари и март нова грипна вълна ?
- Много малко вероятно. Случвало се е в историята епидемията от грип да протича на две вълни, но това се наблюдава много рядко. Горе-долу на 10-12 години веднъж. Няма засега индикации за такова нещо. Грипните вируси, които върлуват сега, са достатъчно разпространени и всеки, който ги е прекарал, вече има имунитет. Вероятността да го повтори е минимална. Но ще видим, при грипа винаги има място за изненади.
-Ваксината ли е най-сигурната превенция срещу грипа ?
-Ваксината, за да е ефективна, защото трябва да се прави всяка година. Ние никога не сме се стремяли да правим много високо покритие за цялото население като имунизиране. Ваксината обаче е много важна за възрастните хора. При тях вече е ключова, защото един грип може да ги отнесе за една седмица. Иначе всичко друго, което говорим всяка година- и за избягване на контакти с болни хора, и за добро хранене, са малко пожелателни неща. Грипът толкова лесно се предава, че ако човек работи и излиза навън, няма начин да не го срещне. Иначе по принцип в борбата с вирусите помага всичко, което поддържа организма в добра форма - правилно хранене, закаляване, добър режим на почивка, пълноценен сън. Януари и февруари не са подходящите месеци за тежки диети, въпреки че много хора имат желание след коледните и новогодишни празници да свалят натрупаните кила. Диетите обаче натоварват много организма. Особено при тези екстремно ниски температури, това е голям стрес и той неминуемо оказва своето влияние на общото състояние.
- Освен пневмонии, какви други усложнения докарва грипа?
- Основно са пневмонии. Хубаво е, че е този сезон грипът протича класически и няма много отклонения. Преди сме имали случаи на щамове, които или атакуват нервната система с менингити и енцефалити, или пък са насочени към сърдечно-съдовата система. Тази година не е така. Може да има и такива случаи, но те са 1 на 1000. Масовите усложнения обикновен са трахеити, бронхити и бронхопневмонии.
- Повечето училища вече отварят врати в понеделник. Разумно ли е с оглед развоя на епидемията от грип ?
- Много им стана дълга почивката на учениците, но пък тази ваканция предпази доста деца.
- В другите европейски страни как се развива епидемията от грип?
- В някои държави епидемията дори е с малко по-високи стойности. Бяха много разтревожени колегите. На Балканите много висока заболеваемост имаше в Хърватска, Сърбия и Албания. Във Франция и във Финландия положението е същото.
- Какво е състоянието в момента с птичия грип?
- В последните години в инфекциозната патология все повече се налага пряката връзка между хора и животни. Проблеми имаме със зоонози, затова внимателно следим нещата. Така беше и с бруцелозата, и с шапа. Птичият грип има две бариери, които са много важни и е добре да не се преминават. Едната е, в този сезон, когато има масов прелет на птици от север на юг, те си носят грипни вируси. Нормално е да намираме при болни и мъртви диви птици такъв вирус. Това става повсеместно навсякъде в Европа. Въпросът е да не се преминава от диви птици към домашни, отглеждани в заден двор или в големи ферми, защото вече приближава вируса към човека. У нас огнищата на птичи грип вече са над 30. Част от тях засегнаха домашни патици, отглеждани заради черния дроб. Имаме много големи ферми в Старозагорско, Пловдивско и Хасковско, които са масово засегнати. Основният проблем на ветеринарите е как да унищожат този огромен брой птици, защото те вече надхвърлиха 200-300 хиляди. А не е никак лесно да умъртвиш такова количество птици по безопасен начин, а после да намериш къде да ги заровиш. Заради снега, например, не може да се стигне до екарисажа в Шумен. Но колегите се справят. Очертава се еднокилометрова зона, избиват се всички птици, за да няма никакво движение на продукти. Втората бариера е вирусът да не премине от домашните птици към човека, защото рискът е много голям. Тази бариера се преминава трудно, но не е невъзможно. Когато цял ден си сред птици и дишаш въздух от разпрашаване. Лошото е е, че птичият грип е много по-опасен от другите, защото води до тежка пневмония с висока смъртност. Слава богу, засега нямаме случаи на грип, предизвикан от птичи щамове. Единственото, което трябва да се прави, е да не се пипат умрели птици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай