Фактури спират източването на НЗОК

На червено сме с 52 млн., призна Глинка Комитов

Фактури спират източването на НЗОК | StandartNews.com

Болните ще получават фактура или финансов бон с цената на направените им здравни услуги. Това обяви шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов след първата част от преговорите между Касата и  Българския лекарски съюз (БЛС). Те ще продължат в четвъртък. 

Документът ще се издава в два екземпляра - за пациента и НЗОК. Той ще съпътства епикризата, което ще спомогне да се осъщистви по-добър контрол. Данните ще бъдат засичани и със счетоводните книги на болниците. 

"Остойностяване не може да се прави нито в Министерство на финансите, нито в Министерство на здравеопазването, а от тези, които предлагат услугата", категоричен бе Комитов. БЛР са приели искането.  "Отдавна трябваше да бъде направено следното - основният пакет да бъде адекватен на събрания финансов ресурс - ако ние знаем колко струва и ако тези пари не стигат за финансиране на основния пакет, значи има два варианта или трябва да се намали основният пакет, или трябва да се увеличат средствата, които се събират", коментира д-р Глинка Комитов.

Той разкри, че за миналата година са платени 2 млн. лева за хоспитализация. 

Глинка Комитов обясни, че дефицитът на касата в размер на 52 млн. лв., които е трябвало да бъдат платени в началото на тази година. Дупката ще бъде попълнена от бюджета за тази година, а коренът на проблема се криело още от 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай