Лекарският съюз ще съди касата за 51 млн. лв.

Това са орязаните плащания на болниците, твърди съсловната организация

Лекарският съюз ще съди касата за 51 млн. лв. | StandartNews.com

Българският лекарски съюз (БЛС) настоя Здравната каса да плати всички дължими суми на болниците за извършените от тях дейности през декември 2016 г. или в противен случай съсловната организация ще заведе съдебен иск срещу НЗОК за 51 млн. лв. Толкова според съюза възлизат неплатените от държавата суми за болнично лечение.

Това заявиха на пресконференция от БЛС по повод платените с 15 процента по-малко пари за декември, които обаче според Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) били с 2.5 процента орязани.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира, че от орязването са потърпевши не само общинските и частните болници, а и държавните лечебни заведения, от където обаче не смеят да се оплача.

Преди дни лечебните заведения разбраха, че НЗОК намалява бюджета им и извършената дейност няма да бъде заплатена, припомни доктор Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. Според него, болниците са поставени в много трудно положение, защото тези средства могат да бъдат спестени единствено от заплатите на персонала. Останалите разходи вече са направени и трябва да бъдат платени.

Въпросът за орязването на декемврийското плащане не е бил предварително обсъждан с Лекарския съюз, посочва доктор Стоян Бориславов, секретар на БЛС. По думите му държавата се е намесила в решенията на Здравната каса.

От Здравната каса обясниха преди ден, че бюджетите се изплащат с парите от следващата година. Надзорният съвет е определил, че бюджетът ще се планира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември. Така определените за декември месечни стойности излезли с 2,5 процента по малко спрямо утвърдените за ноември, твърдят от Касата и не са съгласни, че орязването е 15 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай