Министър Николай Петров: Прочитам всяка една жалба

Не бях с бъбречна криза, трябваше да се оперирам, заяви той

Министър Николай Петров: Прочитам всяка една жалба | StandartNews.com

Колегите се отнасяха към мен, както към всеки един пациент. На шкафа си имах шише вода и пакетче бисквити. Не беше бъбречна криза, беше друго и претърпях операция. Аз също съм лекувал по-известни хора, но не трябваше да съм субективен, това е грешка. Това заяви пред "Нова телевизия" министърът на здравеопазването Николай Петров. 

Правя възможното да прочета всяка една жалба. С много хора дори се срещал лично. Аз съм практикуващ лекар, работил съм с пациенти със сепсис, даже имам издадена книга за това. Има налични лекари по 24 часа. Тази жена знам, че е била настанена в интензивна клиника, там се лекува сепсис и такъв шок", коментира Петров.

Вашите въпроси са два. Единият касае оказването на помощ на близки дистанции. Регламентът е ясен. Не става въпрос дали лекарите могат да отидат да окажат помощ. Регламентът не го позволява. За да бъде написан такъв регламент има причина и не опира до желание. Става дума за реанимация на място, за транспорт и поддържане на жизнени функции. Това са много деликатни дейности. Колегите са спазили правилата. Действително това граничи с човещината, заяви той по повод случая, в който новородено умря в "Порогов" заради септис. 

В момента фокусът се концентрира върху това как работят медицинските специалисти. Регламентите не винаги са приятни. Нормално е лекарите да искат да си спазят устава. Ще работим коректно, спазвайки стандартите и регламентите. Другият ви въпрос е за отказа да се приемат пациенти в тежко състояние. Ясно е разписан регламент, ако един пациент е зле, къде да бъде закаран и кой да се заеме с него. Преди години имаше такива оформени пътеки за движение на пациента. Ако си представим един пациент от Монтана, който е в тежко състояние и трябва да бъде транспортиран, възникват няколко проблема - дали тази болница има капацитет да го приеме, не трябва колегите да се молят да бъде приет някъде. Въобще трябва да има още регламентирани неща, но трябва време, заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай