МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентите

МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентите | StandartNews.com

Спирането на бюджета на НЗОК за следващата година е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента. Това се казва в официална позиция на Министерството на здравеопазването, след като вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстовете заради мораториума за нови оригинални лекарства.

„Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение", пишат от МЗ.

Президентът мотивира решението си за връщане на бюджета с това, че по фискални съображения в текстовете е заложено неприемливо налагане на неравенство между пациентите.

Президентът наложи вето на бюджета на НЗОК. Причината - мораториумът за нови лекарства

Според МЗ обаче именно в сегашния вид на сметката на НЗОК за догодина е „намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи".

От ведомството на Кирил Ананиев посочват, че всеки закон „при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай