Настинка ли е или нещо по-сериозно?

Настинка ли е или нещо по-сериозно? | StandartNews.com

5 признака, които са сигнал, че трябва да посетите лекар

Настинките спадат към вирусните инфекции, които обикновено изчезват - със или без намесата лекар, в рамките на около 14 дни. Заболяването се причинява от различни видове РНК и ДНК вируси и се счита за силно заразно. Често пъти симптомите, които се проявяват, се бъркат с тези на грипа, но между двете има съществена разлика. Но развитието на някои от тях е сигурен знак, че настинката може да се превърне в нещо много по-сериозно.

1. Кашлица, която трае повече от 10 дни

Кашлицата е един от симптомите на настинката, който по принцип изчезва след около 10 дни след появата на първите признаци. Ако тя не изчезне за този период, то значи е време да отидете на лекар, за да сте сигурни, че настинката ви не се е развила в бронхит или някакъв друг вид инфекция.

2. Болка или усещане за натиск в гърдите

Когато сте кашляли в продължение на дни, може да мислите, че е естествено гърдите ви да са болезнени. Ако обаче забележите болезнено дишане, то незабавано трябва да посетите специализиран кабинет, тъй акто е възможно да се е развило състояние, наречено плеврит.

3. Продължителна висока температура

Както гръдната болка, така и продължителната висока температура може да бъде знак, че настинката е прерастнала в друг вид инфекция. Треската при възрастни и деца е един от симптомите на пневмония или други видове сериозни инфекции, изискващи медицинска намеса.

4. Недостиг на въздух

Недостигът на въздух или затруднено дишане по време на настинка може да бъде знак, че тя се е превърнала в по-сериозно състояние. Този симптом се среща често при хора с пневмония, която е животозастрашаваща, ако не се лекува веднага.

5. Симптомите се влошават вместо да се подобряват

Ако настинката ви се влошава, вместо обратното, или ако сте имали някакво подобрение и изведнъж отново се почувствате не добре, е абсолютно наложително да посетите лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай