Парламентът избра единствения кандидат за шеф на Здравната каса /ОБНОВЕНА/

Парламентът избра единствения кандидат за шеф на Здравната каса /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус". 205 депутати гласуваха „за", а 1 се въздържа.

Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти".

От доклада на здравната комисия става ясно, че като основен приоритет в управлението на обществения фонд проф. Плочев посочва ефективното и прозрачно управление на средствата от здравноосигурителни вноски и гарантиране на качеството на медицинската дейност.

„Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за състоянието на НЗОК. Винаги, когато е необходимо ,ще му съдействаме", коментира народният представител от ГЕРБ Христо Грудев.

„Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на Касата е около 3,4 млн. лева. Това означава, че Касата разполага с 500 лева за един български гражданин", обясни Калин Поповски от „Обединени патриоти".

"Подводните камъни не са в НЗОК, те са в системата, заяви след избирането му д-р Плочев - Тия подводни камъни са заложени първо в това, че това, което за мен е най-ценно – здравето, е превърнато в търговия. Аз съм от другата страна на бариерата и се стремя да дам здраве. Тук трябва да обърнем малко философията. И вторият подводен камък – това е недостатъчното пари. Но това важи за цялата държава и аз не мога да бъда егоист и да казвам: „Дайте на мен, не давайте за образование или енергетика". Колкото има, с толкова ще се справим – това е задачата ни", допълни Плочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай