Преразглеждат решение, затрудняващо достъпа до биологично лечение на псориазис

Преразглеждат решение, затрудняващо достъпа до биологично лечение на псориазис | StandartNews.com

Новото решение на здравните власти, което усложнява достъпа до скъпоструващо лечение на над 7000 пациенти с псориазис и ревматологични заболявания, ще бъде преразгледано. След среща на пациентски организации с експерти от Здравната каса от институцията признаха за грешки и несъответствия в мотивите за взетото решение.

То предвижда отделните комисии по градове, които дават одобрение за започване на лечение с биологични препарати, да бъдат закрити и функцията им да изземе една комисия в София. Това според пациентите ще доведе до забавяне на издаването на решения, а също и ще затрудни болните, които задължително ще трябва да пътуват до столицата, за да бъдат одобрени.

Към момента около 7000 души с псориазис, псориатичен артрит, ревматологичен артрит и други заболявания имат нужда от скъпоструващо биологично лечение. Комисиите, които сега одобряват пациентите за тази терапия, са две във София, една в Кърджали и една в Стара Загора. Новото предложение на здравните власти предвижда три от тях да се закрият и да остане само една в София.

Ива Димова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения коментира: "Пациентите, които се нуждаят, ще трябва да пътуват до една единствена комисия, която е в София. Вместо да улесним техния достъп до лечение, ние ще го забавим по този начин, съответно те ще се забавят в тежкото си състояние, в което се намират, а някои от тях дори няма да дойдат до София. Тук говорим само за комисиите за скъпоструващо лечение, към момента те са четири. Предложението, което е прието, е да остане една единствена в Александровска болница, срещу което ние сме против. Даже бихме искали разширяване и за това стана въпрос на срещата. Разширяването да бъде във Варна и Кърджали".

След среща с представители на Здравната каса обаче били установени несъответствия в определени документи, допълва Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум": "Една от грешките в стенограмата е, че лечението на месец струва 15 000 лева. Техническа грешка е, не струва 15 000, а около 1200-1500 лева".

Предстоят още преговори по темата, по време на които с категоричност ще се реши дали идеята за окрупняване на комисиите ще отпадне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай