Приеха бюджета на НЗОК на второ четене

Приеха бюджета на НЗОК на второ четене | StandartNews.com

София. След около два часа и половина дебати депутатите приеха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на второ четене.

Бюджетът е в размер на 3,075 млрд. лв., от които 80 млн. лева ще отидат за дълговете на НЗОК от 2013 година. В първоначалния вариант на бюджета, публикуван на сайта на Министерството на финансите, той възлизаше на 3.155 млрд. лв., но до внасянето му в НС беше намален с 80 млн. лв.

Предложението на ДПС средствата да бъдат възстановени, не беше прието в зала.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обвини от парламентарната трибуна директори на болници в източване на пари от касата.

"Това са документи, иззети от инспектората на министерството от една от областните болници. Тук вътре в докладите от един от началниците на клиники до директора на болницата, подписан с печати на болницата, входящи номера: Еди кое си име, той е с апендисит, той е приет по пътека по перитонит. Какво надзирава касата?", риторично запита Москов, като отбеляза, че не става въпрос за хора, назначени от това мнозинство. "Местният шеф на касата не е назначен от това мнозинство, което сега упреквате. Какво точно надзирава касата, защото това е източване на пари и то на вашите пари", посочи министърът.

Москов назова и пример за друга болница във връзка с отчетността. "Еди кой си, наричан от нас Индиана Джоунс, с хиляди усилия остава да се оперира. Касата трябва да знае това нещо. А на кой да го кажа? Защото вие сте назначавали тези хора и сега се борите това да не бъде променено. Лимончо, наричан от нас портокалчо, остана при нас да се оперира, защото се обади синът му от Канада. Това се случва в българските болници и това ще се промени", закани се Москов.

В отговор на изказването му Мая Манолова от ПП БСП заяви, че освен с атрактивни изяви, свързани или със спешната помощ или с ебола, или с диалози или писма в болниците, Москов не е казал нищо по същество. "Красивите приказки за реформа нямат никаква стойност", каза Манолова и определи поведението на Москов като недостойно. "Бъдете коректен да го направите по нормален начин, за да могат хората да се защитят", апелира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай