Ще влезем ли в Гинес с най-много диетолози

Ще влезем ли в Гинес с най-много диетолози | StandartNews.com

У нас медицинската специалност „Хранене и диететика" /нутрициология, диетология/ може да бъде придобита само от правоспособни лекари. Това е регламентирано в Наредба 1 от 22 януари 2015 год. на Министерство на здравеопазването. Съгласно нея, за да практикува един лекар тази специалност, той би трябвало да се обучава 3-4 години по определена програма в регламентирани медицински институции, да вземе успешно 8 колоквиума и да се яви накрая пред Държавна комисия, назначена от здравния министър. Само придобилите тази специалност могат да я практикуват каквото е правилото за всяка медицинска специалност. По този начин у нас през последните години се дипломират не повече от 5-6 лекари годишно.

Защо тогава днес има толкова много диетолози в България? Отговорът е прост: защото над 80% от титулуващите се „диетолози" всъщност нямат диплома за тази специалност.

Въпреки това повечето от тях имат кабинети, извършват медицински прегледи, предписват диетични режими без да имат право на това. Представяте ли си колко опасно може да бъде това за здравето и живота на хората !
Отидете в който си изберете фитнес център и там ще ви посрещне „диетолог". В най-добрия случаи той е завършил НСА.

Ако влезете в интернет или потърсите обяви за медицински услуги, ще откриете десетки „диетолози", които предлагат „компетентно" решение за вашия специфичен здравословен проблем. Ежедневно във всички медии ще се срещнете със „специалисти по хранене", които препоръчват ефикасни диети за отслабване и излекуване на страшни болести. Представят се като специалисти по здравословно хранене, астродиетолози, зодиакални диетолози, специалисти по разделно хранене и какви ли още не. Преди време намерих в пощенската си кутия следната обява: "15-дневен курс по здравословно хранене. Гарантирано отслабване". Обадих се на посочения телефон и на дамата, която вдигна, зададох въпроса каква е по професия и има ли право да провежда такива курсове. Отговори ми: "Как да нямам право, аз съм пенсионирана учителка, но се занимавам със здравословно хранене повече от 20 години." Оставям случая без коментар, но изводът за съжаление е, че у нас не само всеки може да отвори кабинет по диетология, но дори и да провежда обучения по хранене.

Как се става диетолог по лесния начин у нас?

Най-често хора, неуспели да се реализират професионално, намират този начин за лесни доходи. За тази цел всеки средно интелигентен човек чрез интернет или чрез информация от многото непрофесионални книги придобиват някакви елементарни познания за храните, храненето и здравето. Въз основа на тях нещата са опростени до препоръките „яж по-малко и се движи повече."

Следващият етап е да се появят в медиите, като задължително се представят за диетолози. И нещата им тръгват.

Важно е да се отбележи, че понякога тези хора са лекари, но без специалност „Хранене и диететика". Те също могат да навредят на здравето. Много пациенти си мислят, че след като имат медицинско образование, няма опасност и могат да им се доверят. Това, обаче, е опасно. Представете си, че аз като специалист по хранене и диететика реша да оперирам сърцето или стомаха ви, или пък да излекувам ишиаса ви. Съгласете се, това звучи несериозно.

Другата група „диетолози" са онези, които са се обучавали в краткосрочни курсове, за което получават сертификат. За съжаление някои висши учебни заведения си позволяват да организират такива курсове по „нутрициология", които се водят от непрофесионалисти, а това означава, че
обучението е формално и на елементарно ниво.

Има ли решение на този актуален проблем?

Има разбира се.

На първо място МЗ трябва да публикува наредба, базирана на медицинския стандарт за специалността „Хранене и диететика". В нея трябва да се посочи ясно кой има право да упражнява тази специалност, като това право следва да могат да имат само лекари с диплома по хранене и диететика. Всички останали трябва да се считат за хора, упражняващи нерегламентирана медицинска дейност. И съответно трябва да бъдат принудени да прекратят незаконната си практика.

При наличие на такава наредба обявяваните от различните институции курсове по хранене ще бъдат безсмислени, тъй като сертификатите от тях няма да имат никакво практическо значение.

На второ място особено важно е и медиите да бъдат коректни към своите зрители, слушатели и читатели. Да не титулуват като „диетолог" всекиго, желаещ да вземе отношение по въпроси, свързани с храненето. Нека да му бъде дадено право да изложи позицията си, но да бъде представян със собствения си професионален ценз – кинезитерапевт, агроном, химик, биолог и пр. Убеден съм,че след влизане в сила на подобна наредба фалшивите диетолози у нас рязко ще намалеят. В противен случай псевдоспециалистите по хранене ще се роят още и с още по-голяма скорост. Нищо чудно да влезем в рекордите на Гинес като държавата с най-много диетолози на глава от населението. Ако не беше истински опасно, това можеше да бъде комично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай