Техниката за имплантация на трахея ще се развива

Знаехме какво и как трябва да направим, казва д-р Цветан Минчев

Техниката за имплантация на трахея ще се развива | StandartNews.com

Уникална за България операция беше извършена в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. За първи път хирурзи изградиха и имплантираха трахея на пациент с раково заболяване. В 10-часовата интервенция участваха екипи от 4 специалности – по гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и УНГ под ръководството на д-р Цветан Минчев. Пред "Стандарт" доктор Минчев разказа повече за уникалната операция.

-Доктор Минчев, с какво е уникална операцията, която извършихте?
-Уникална е с това, че досега не беше правена в България подобна операция. В световен мащаб при тези показания и при това състояние на пациента също не е правена. Самата методика е разработена във Франция, там е първоизточникът на подобна субституция на трахеята. Там са направени седем такива операции до момента, но не в този обем и тази сложност.

-Кажете малко повече за пациента, на който беше извършена операцията?
-Пациентът е 60-годишна жена, оперирана преди девет години от карцином на ларинкса, провела е химиотерапия и лъчетерапия и няколко пъти има рецидив на остатъка от трахеята. Този рецидив на трахеята навлиза дълбоко в нея. Провела е лъчетерапия, която няма никакъв ефект и след това дойде при мен за операция.

-Защо субституция на трахея, а не имплантация на донорска трахея?
-Субституцията се прави с други тъкани, не с трахея, това е разликата. Когато се прави имплантация на донорска трахея при такива пациенти, те трябва да се имуносупресират, защото донорската трахея е чужд орган. А на фона на онкологично заболяване такава имуносупресия води до рецидив на онкологичното заболяване отново. Това е рискът при такива пациенти, затова не съм предприел такава операция. А и тя е доста по-ресурсоемка като време за изпълнение и т.н. В България много трудно се прави трансплантация на трахея. Досега пробив имат испанците, които първи я направиха в световен мащаб, но самата трахея е обработвана преди това в Америка в специална лаборатория. Още тук не сме достигнали до това ниво на правене на трахея със стволови клетки, но се надяваме и това да го направим в един момент.

-Какви са перспективите, които се разкриват за подобни пациенти след направената от Вас операция?
-Подобни пациенти има много в България, които имат рецидиви след ларингектомии, така че ще има много голям обем за развитие на тази техника.

-Кажете малко повече за екипа, който направи операцията.
-Самото ламбо, което се взима от ръката за изработването на трахеята, го направи доцент Кътева, която е специалист по възстановителна и пластична хирургия, прави реимплантация на крайници, на откъснати пръсти, хирургия на ръката и т.н. С нея един път почнахме такава операция при друг пациент, но при него успях да събера трахеята и не се наложи да слагам импланта. Така че знаехме какво и как да направим. В екипа имаше и кардиохирург – д-р Келчев, както и УНГ специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай