Целувката може да е бомба със закъснител

Целувката може да е бомба със закъснител | StandartNews.com

"Това, което ме удивлява в хората днес, е, че похабяват здравето си, за да правят пари. После харчат парите си, за да си върнат здравето. Толкова се тревожат за бъдещето, че не могат да се насладят на настоящето. Просто... забравили са как да живеят". Това е казал роденият на днешната дата Далай Лама. Споделяме неговите думи не защото нямаме достатъчно български примери, с които да припомним какво всъщност е важното в този живот, а защото искаме да покажем, че въпреки всичко в света има една движеща сила, споделяна от различните религии по земното кълбо, но по различен начин. Вярно е, че практиката "Разделяй и владей" винаги е била успешна за този, който я прилага, но никога не е имала траен успех. Даже напротив – винаги се е обръщала против „ментора" си в даден момент. От години насам все повече хора, залагащи на умствения си багаж, за да оцелеят, разбират, а и се опитват да вменят на останалите, че парите са просто едно важно средство за оцеляване, но не са всичко в този живот.

Дали защото той се е постарал да ги научи на това или има друга причина - не можем да знаем. Важното е, че колкото и пари да имаш, те не мога да ти купят онова, от което се нуждаеш най-много, а именно - искрена любов, безкористно приятелство, спасение от коварни болести и най-вече безсмъртие. Защо? Защото притеснението да ги имаш, опазиш и умножиш безброй пъти ти докарва най-голямия стрес и безсънни нощи, "отблагодаряващи" се в един момент с болест. Е, как ви звучи това? За награда за усърдния труд (и понякога не чак толкова честния) да получиш заболяване, което те принуждава да се разделиш с постигнатото с цената на всичко.

Все пак да не забравяме, че не всички хора на този свят се съобразяват с нормите и ценностите в живота. По-големият процент най-безцеремонно ги погазват, за да осигурят на себе си и близките си охолен живот без да им пука, че минават като танк през кой знае колко човешки животи. И все пак нека си зададем въпроса какъв щеше да бъде светът, ако парите не съществуваха? Каква ли щеше да бъде причината за стотиците убийства, предателства и други перверзии? Отговор на тези въпроси никога няма да получим. Но можем да бъдем сигурни, че винаги се намира причина, която е в основата на мотива да сториш зло. Неразбиращите духовния свят винаги са мислели, че проповядващите го са хора идеалисти или нездравомислещи, далеч от релания живот. Но именно духовните хора разбират повече от всеки друг потребностите на живота, както и значението на парите

Просто те не страдат от ламтене за повече и са се научили да живеят добре и комфортно с това, което имат. Удовлетворение от живота намират другаде.

Учените казват, че едно от вибрационните състояния, на които е подвластен човешкият живот, се нарича БРИА. Неговият честотен обхват е между 5-6 херца, състоянието е познато като сън в съня. През последните години все по-често се говори за влиянието на заперите (генератори), произвеждащи най-вече болестотворни лъчения, които могат да провокират определен човек, та дори и цели общности, да имат поведение, опасно както за тях самите, така и за човешката цивилизация (Тесла, Едмънд Райф, Хулда Кларк). Включително и в интимен аспект.

В този ред на мисли ще поразсъждаваме върху Световния ден на целувката. Казано е, че любовта е красиво нещо, но и тя крие своите неподозирани опасности и големи рискове. Целувката е един от тях. Този акт, познат от древни времена, винаги е бил обект на най-различни тълкувания. Но все пак всеки от нас познава добре израза „Целувката на Юда", добил своята популярност от времето на Христа. Но целувката може да бъде носител не само на акта на предателството и изменчивостта, но и на много неподозирани заболявания, в това число и смъртоносни. Когато хората се целуват помежду си, те разменят много бактерии чрез слюнката. А човешката устна кухина съдържа много такива в зависимост от здравословното състояние на индивида.

Все пак 95% от микробите, които се разпространяват чрез целуване, се намират в слюнката, носните и влагалищните секрети. Известно е, че устата се явява „общ канал" за разпространението на микроби и следователно за инфекции и заболявания. Херпес, сифилис, хепатит В, както и гъбични инфекции се предават лесно през нея. Важно е да се каже, че в много случаи бактериите, предавани посредством целувката, се „опитомяват" от имунната система на човека, но това не винаги се случва. В този случай добър пример са патогените, предизвикващи гингвинит и менингит. Менингококовите бактерии, отговорни за заболяването, при което мембраните, покриващи мозъка, се възпаляват, в повечето случаи водят до фатален изход. Що се отнася до бактериите, отговорни за гингивита - инфекция на венците, то те също могат да ни доведат неподозирани усложнения.

Всъщност инфекциозните болести на устната кухина повишават риска от развитие на рак. Поради тази причина все повече се говори за здравето на устната кухина. Да не споменавам, че според статистиката милиони хора всяка година (почти 50% от населението) имат някаква форма на заболяване на венците, което системно неглижират. Но появата на раково заболяване в устната кухина винаги е съпроводено от друга диагноза от възпалителен характер. Съсвсем наскоро отделихме подобаващо внимание на инфекциозната мононуклеоза, припомняйки, че тя не напразно си е спечелила прозвището „болестта на целувката". Но цитомегаловируса, който доста често бива бъркан с предходната диагноза, също може да зарази човек посредством този акт. Освен, че той има свойството да заблуждава, че е остро респираторно заболяване или инфекция, заради симптоматиката – повишена температура, слабост, главоболие, продължителна треска.

При цитомегаловирусната инфекция също са възможни усложнения като пневмонии, артрити, енцефалит и др. Не е изключено инфекцията да протича с лека форма на хепатит, което допълнително усложнява общата клинична картина. Но истината е, че цитомегаловирусът засяга много различни органи. В състояние е да предизвиква възпаление на черния дроб, далака, надбъбречните жлези, урогениталния тракт, както и алергични реакции, обрив, сърбеж. Заради спадналия имунитет цитомегаловирусната инфекция е причина за често боледуване от респираторни и други заболявания.

Особеност при цитомегаловирусната инфекция е повишеното слюноотделяне. Възможно е да се засегнат кръвоносните съдове на очите. При жените се поразява матката, маточната шийка, при мъжете – уретрата и тестисите. Често срещаният патоген е идентифициран и като причина за най-разпространените ракови заболявания на слюнчените жлези или поне така гласи научно проучване, откриващо наличието на активен цитомегаловирус в тумори. ЦМВ е невероятно често срещана диагноза. Дори при хора със здрава имунна система той става латентен и живее неактивно в слюнчените жлези.

Никой не знае какво го реактивира. За това можем да го определим като „бомба със закъснител", която никога не знаем кога и поради каква причнина ще гръмне. Не чак толкова сложно и „непрозрачно" е положението, когато си лепнем стрептококов фарингит. Въпросното състояние се лекува доста бързо и успешно с антибиотична терапия. По-неприятното, както сами можете да предположите, е, че провокатор са стрептококовите бактерии и по-точно хемолитичните. А те доказано са участник при развитието на рак на дебелото черво. Инфекцията със Streptococcus gallolyticus води до около 60% вероятност от развитието на аденоми или рак. Анализът на над 200 проби от пациенти с колоректален рак доказва нелицеприятната теза, тъй като се установява наличието на Streptococcus gallolyticus в три четвърти от туморните тъкани. Ето защо научни изследвания от такова естество никак не са безпочвени и непотребни. Даже напротив, възможностите за опознаване на света на микроорганизмите не трябва да бъдат изпускани, ако искаме да победим заболявания, възраждащи се като феникс от пепелта в човешкия организъм. И поменте: „Когато една врата се затвори, може да се отвори цяла порта", но това в никакъв случай не означава, че всеки, който поиска може да мине през нея! Както се случва и с прочетените книги – веднъж затвориш ли страницата, връщане назад няма!
------------------------------------------
P.S. Българщината загуби най-видния си предводител, благодарение на който се разбра другата гледна точка на нашата история, написана от Петър Богдан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай