В онкологията в София спасиха бременна жена с рак на бъбрека

В онкологията в София спасиха бременна жена с рак на бъбрека | StandartNews.com

Бременна жена на 37 години с тумор на бъбрека спасиха специалистите от Клиниката по урология на УСБАЛО. Пациентката е в добро състояние, съобщават от болницата.


Жената е била в 20-та гестационна седмица, когато медицинските специалисти откриват туморна формация с размер 17 см. Тя избутва в краниална посока левия бъбрек, като притиска уретера и причинява задръжка на урина в бъбрека. Находката се потвърждава и от компютъртомографското изследване на коремните органи. След консултация с акушергинеколози, които наблюдават бременността и екип от уролози и онколози се достигна до решение за отстраняване на туморната формация по оперативен начин.


Направихме срединна лапаротомия, с помощта на ултразвуков инструмент постигнахме максимално щадящо отстраняване на туморната формация заедно с левия бъбрек, обясни проф. Красимир Нейков, ръководител на Клиниката по урология в УСБАЛО. Кръвозагубата от интервенцията е била едва около 150 мл. По време на операцията не са настъпили усложнения за плода или пациентката.


Хистологичният вариант на тумора показа светлоклетъчен карцином на бъбрека, решението на онкокомисията е пациентката да се наблюдава на всеки 2-4 месеца по отношение на онкологичното заболяване, без добавяне на допълнителна терапия, каза проф. Нейков.


Жената е насочена към акушер-гинеколог за по-нататъшно наблюдение. Това е третата бременност на пациентката, като предишните две са преминали успешно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай