За лудостта на Ван Гог и живота с проститутка

За лудостта на Ван Гог и живота с проститутка | StandartNews.com

„Парите винаги трябва да са достатъчни за любов" казва известния актьор Робърт Де Ниро, вероятно от позицията на човек, можещ да си позволи безброй неща. А и от тази на познанието, че парите могат да осигурят страшно много удоволствия. Но тази сентенция винаги е тормозела Ван Гог – световно известна личност, чиито картини малко хора, дори и с пари, могат да си позволят да притежават. Дали този гений е бил аутист или не, медицината от онези времена със сигуност е била безсилна да даде реална диагноза.

Биографията на Ван Гог е уникална за неговите тридесет и седем години. С това, че той се отказва от богатството на повече от приятеля си Пол Гоген, както и неговите връзки с жени, в повечето случаи проститутки. Но да не забравяме, че има едно неписано правило: „Приятелите винаги си го мерят". В дадения случай Гог може и да не е успял сред нежния пол, но поне се е доказал, живеейки години наред с проститутка. Дали я е обичал или не, няма никакво значение, по-важното е, че тя ежедневно го е заразявала с какви ли не „дарове на половия живот". В следствие на всички тези полово-предавани инфекции, отразили се доста сериозно на здравето му, се стига до там, че в даден момент просто го обявяват за душевно болен.

Излишно е да обясняваме къде попадат такива хора. Но точно когато е в психиатрия, той рисува най-голямата си творба (сигурно това е причината в нашата малка държавица да има толкова много гении). Ван Гог става световно известен не само с творбите си, но и с това, че е бил неразбран пастор, а и с факта, че дарява отрязаното си ухо на любимата си проститутка. Но има още нещо, което е далеч по-важно от изблика му на признание към любимата – стилът му на рисуване – тъй наречения космически пейзаж или по –точно точково нанасяне на боите. Но както се казва: „кеф цена няма". Явно Ван Гог го е осъзнал много бързо, но някои от нас още не.

Та в контекста на историята на великия творец съвсем спокойно може да се разкаже „житието" на съвременния Ван Гог, живеещ в деншни времена. Става дума за едно младо момче, с няколко висши образования, пътувало та пътувало, но върнало се в България, за да създаде своя дом. Намерил си той своята „гълъбица", която го превърнала във „влюбена гугутка". Същата, макар и с дете, за което той се грижел като за свое, ежедневно зарязвала „семейното огнище", за да ходи я на фитнес, я на сауни и къде ли не с „непознати приятелки". Най-често била при майка, сестра и баба. А влюбеният до уши младеж вярвал безусловно на всичко, въпреки непрекъснатите урогенитални проблеми, които получавал, уж заради слаб имунитет. Та тук се присещаме за великата поговорка: „на лъжата краката са къси", защото един ден, по чиста случайност му се наложило да посети майка й. Неколкоратно през времето на престоя си в дома на неофициалната „свекърва", младежът позвънил на телефона на своята любима, който обаче все давал заето. Накрая, когато се осъществил разговор между двамата, младежът отнесъл груби ругатни. Той се престрашил да поиска разпечатка на телефонните разговори, защото „дамата" твърдяла, че през времето, в което била търсена, е при майка си. От историята до тук ви става ясно, че това няма как да е така. Разбрала, че лъжите й са разкрити, тя не само нагрубила своя „любим", но и признала директно за лековатото си поведение. После внезапно изчезнала и повече не се появила. И понеже светът е наистина твърде малък, от дума на дума се оказало, че „гларуската", освен с основния си номер едно - спонсор – балък, разполагала и с две, три, четири и пет. Отворен остава въпросът кой на кого и какви интимни проблеми е прехвърлял.

Хубавото в цялата тази история е, че животът срещнал нашия добър герой след преживяното разочарование с достойна жена и майка, която наистина заслужава неговото сърце и го прави щастлив. Лошото от ситуацията е изводът, че ръка за ръка с безразборно изричаните лъжи и лъжливи действия, вървят и много опасни заболявания - не само упорити за лекуване, но и понякога превъръщащи се в животозастрашващи. А каква е причината някои млади дами да търсят по-засилено мъжко внимание, остава загадка. Но видни български мислители са установили, че когато жените държат кръстосани краката си, получават хемороиди, разширени вени и какви ли не още други заболявания. Очевидно това може да се използва като просто обяснение за избора в живота, който някои правят.

1. Въпрос

Има ли риск, ако
не лекуваме хемороидите?

Възможно е да се превърнат в проблем заради инфекция

Хемороидите измъчват доста мъже и жени, затова няма как да не им обърнем заслужено внимание. Както знаем, хемороидите могат да бъдат много неприятни и болезнени, но пък лесно се лекуват и предотвратяват. Тъй като те като цяло имат свойството да се влошават с течение на времето (както всяко неглижирано нездравословно състояние), лекарите съветват да се лекуват веднага, щом се появят. Конкретната причина за появата им все още се търси. Поради което към момента се счита, че някои фактори имат отношение към изникването им. В това число влизат нередовен стомах, лоши хранителни навици, липсата на достатъчна двигателна активност, липса на клапани през хемороидните вени, затлъстяване. Дори хронична кашлица и дисфункция на тазовото дъно се приемат за провокатори на това състояние. Симптомите, които се проявяват при наличие на хемороиди, строго зависят от вида им. А те могат да бъдат вътрешни или външни. Първите „алармират" за появата си с безболезнено анално кървене. Вторите имат слабо изразена симптоматика, но ако са тромбозни, поразеният от тях изпитва значителна болка и подуване в областта на ануса. Въпреки, че този на пръв поглед „срамен" казус не изглежда кой знае колко тежък, много често той се превръща в сериозен проблем поради склонността от развитие на инфекция. Заради своята локация се създават предпоставки за обуславяне на някои усложнения, като например попадане на инфекциозния процес в кръвобращението. Излишно е да изпадаме в обяснения за това какво се случва в организма, когато се стигне до такъв момент.

2. Въпрос

Какво провокира
анален рак?

Безразборният секс може да е сред причините

Едно друго, далеч по-тежко заболяване, много често погрешно се диагностицира като хемороиди - а именно ракът на ануса. Поредната злокачествена болест, поставяща пред изпитание множество човешки съдби. Честотата на този вид рак се увеличава през последните десетилетия, което с основание трвожи научната гилдия, тъй като до скоро се смяташе за рядкост. Аналният рак представлява само 2,6% от всички злокачествени заболявания на храносмилателната система. Рисковите фактори за появата му включват някои от изброените по-долу, като комбинация от два или повече, представлява особен риск: активна инфекция, пушене, безразборен анален секс и други. Както при много други заболявания, така и при това, съществува причинно-следствена връзка между полово-предаваните Какинфекции и появата му. Тъй като аналният секс, грубо казано, по един или друг начин травмира вътрешната обвивка на ректума, полово предаваните инфекции се разпространяват много по-лесно. Не напразно редица учени в сферата на медицината считат, че ракът на ануса е едно от многото нови полово-предавани заболявания. Безброй пъти е казвано и доказвано, че въпросните се оказват сред основните провокатори на такъв тип диагнози. Макар подобно твърдение все още упорито да се отрича от мнозина, то е факт. За това и в последните години, когато говорим за тежки болести, поставяме на фокус термина „превенция". Правим го не защото искаме да покажем колко много невежи има по този свят, а за да образоваме хората и по този начин да им помогнем сами себе си да предпазят от изпитания, които не винаги са преодолими. Защото само тези, които са покосени от онкологични заболявания, знаят колко е тежка битката с тях и колко много им струва да са наясно, че може и да няма утре. За това, помнете: „Целувката с мустак е като усмивката на слънцето при залез, огряващо синьозелената вълна, докосваща златния пясък"- Ветак Ретеп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай