Здравният министър с план за спасяване на болници

Отпускат 2-3 млн. лв. за прегледи на доказано бедни хора

Здравният министър с план за спасяване на болници | StandartNews.com

План за спасяване на закъсали болници има здравният министър проф. Николай Петров. Той и финансовият му колега Владислав Горанов обсъждат възможността за създаване на фонд за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това съобщи самият министър Петров в Пловдив, където откри новия Университетски информационно-административен център към Медицински университет под тепетата.

"С премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов обсъдихме вариант за създаване на фонд, откъдето болниците да могат да теглят кредити - без лихва или с минимална. Идеята е да използват парите, за да се разплащат и да предоговарят стари борчове", посочи проф. Николай Петров. По думите му е важно решението да бъде законово издържано, за да не доведе до дискриминация на лечебни заведения. Здравният министър подчерта, че държавата няма право да дава пари на болниците, тъй като те са търговски дружества и трябва сами да осигуряват средства за заплати и разчистване на дългове.

„Към момента общо дълговете на държавните и общински болници в страната са малко над половин милиард лева", съобщи Николай Петров. Като най-затруднени той посочи болниците в Ловеч, където "продължава спасителната акция", във Враца и Видин. Много зле според министъра е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали затруднения.

„Към днешна дата, за преодоляване на кризата, на първо място се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии, да се предоговарят дългове и лихви", коментира Петров.

Държавата ще помогне на неосигурените, но доказано бедни пациенти. Николай Петров и колегата му социален министър Бисер Петков имат идея да се осигури ресурс от 2-3 млн. лв. чрез специален фонд. Двамата ще направят предложение за това до Горанов. Разчетите са направени на база преминали такива пациенти.

Откритият от здравният министър информационен център на Медицинския университет е единствен по рода си у нас. В него студентите ще получават комплексни услуги. Инвестицията на вуза е за 3,2 милиона лева.

"Давате прекрасен пример и вдигате още по-високо летвата на Медицински университет - Пловдив. Нещо повече, няма друго учебно заведение, което да се радва на такъв голям интерес не само от студенти от страната, но и от чужбина. Поздравявам ви за това и ви уверявам, че вие в голяма степен ще предопределите бъдещето на здравеопазването в България", заяви министър Петров. По-късно той разгледа симулационния център в една от залите и наблюдава раждане, демонстрирано с манекени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай