Илиана Раева: Сбъднах мечтата си по най-красивия начин

Илиана Раева: Сбъднах мечтата си по най-красивия начин | StandartNews.com

Президентът на БФХГ Илиана Раева даде пред "Стандарт" своята първа оценка за проведеното в София 36-о Световното първенство по художествена гимнастика. В него тя разказва за изненадите зад кулисите и уникалната подкрепа на публиката. България приключи участието си в Световното първенство по художествена гимнастика с пълен комплект медали, както и олимпийска квота на ансамбъла за олимпиадата в Токио 2020.

- Госпожо Раева, сбъднаха ли се очакванията ви относно провеждането на световното първенство?
- Истината е, че съм много щастлива. Да спечелиш златен, сребърен и бронзов медал, медалисти да бъдат и ансамбълът, и индивидуалното, е огромно постижение в рамките на едно Световно първенство, където конкуренцията е огромна. Винаги бихме могли да искаме още, но нека отдадем заслуженото на Весела Димитрова и Бранимира Маркова. Те са едни прекрасни треньори. Весела Димитрова ударно навлезе с този ансамбъл и постигна невероятни резултати. Бранимира Маркова е достойна за възхищение, защото успя да вдигне индивидуалното ни до такава степен, че само ние и Русия имахме три индивидуалистки във финалите. Това е огромно постижение – да имаме три равностойни състезателки. Очаквахме, че ще имаме медал и при индивидуалното, очаквахме по-различен цвят на медала при ансамбъла, защото възможностите ни са големи, но се допуснаха грешки. Нормално е, имаше голямо вълнение. Сега отново сме заредени с много желание за работа, с нови идеи и ни чакат промени. В началото на седмицата успяхме да направим среща и да проведем дълъг разговор, в който анализирахме какво трябва да се направи оттук нататък.

- Първите коментари на треньорите бяха, че оттук нататък предстои усложняване на съчетанията? На Вас какво би ви се искало да се подобри в подготовката на момичетата?
- Трябва да усложним съчетанията при индивидуалното. При ансамбъла – не, защото ние сме с най-трудните композиции. Там съчетанията ни пак могат да бъдат страшно атрактивни и трудни, но рискът да бъде по-премерен, така че по-лесно да се играе без грешка. При индивидуалното, при всички случаи, ще има промяна на композициите и усложняване на съчетанията, така че да можем да бъдем равностойни конкурентки на руските състезателки, които в този момент, включително и израелката Линой Ашрам, са малко по-добри от нас. Но пак казвам – индивидуалното направи огромен скок, така че всичко върви по план.

- Наистина, момичетата стават все по-добри. Как им се отразява играта пред родна публика?
- Зависи. На някои им помага, на някои им идва малко в повече. Тук голяма роля има и треньорът. Примерно една Невяна Владинова, която отстрани нямаше една грешка, видяхте колко много грешки допусна на състезанието, за мен е необяснимо. Самата тя не можа да си го обясни, след като имаше толкова много състезания зад гърба си и толкова пъти е играла пред българска публика. От друга страна, някои момичета се амбицират от нахъсаната публика например Боряна Калейн и Катрин Тасева това ги зарежда. И най-подготвеният състезател може да излезе и да изпусне уред. Всъщност, всички от големите гимнастички допуснаха груби грешки. В момента художествената гимнастика е в такъв етап на развитието си, че тя е ужасно трудна. И затова видяхте толкова грешки в състезанието, както беше и миналата година на Световното в Италия. Знаете, Международната федерация по гимнастика взе решение за промяна в правилата на състезанията по художествена гимнастика. Двукратната световна шампионка по художествена гимнастика Диляна Георгиева дойде и каза „Боже, каква е тази гимнастика, никога не бих могла да играя по този начин."

- Кой беше най-незабравимият момент от Световното, който се запечата в съзнанието ви?
- Изпускането на обръча извън терена от Елена Бинева в ансамбъла. Спечелването на златния медал на същото съчетание от същия ансамбъл. Истината е, че имам много незабравими моменти. Една невиждана публика! Шефовете ни от Международната федерация по гимнастика останаха впечатлени от препълнената зала, която буквално се пръскаше по шевовете. Купуваха се билети дори, когато беше приключило състезанието, за да гледат зрителите Гала спектакъла.
Един от най-незабравимите ми моменти беше, когато получих от моята първа треньорка една папка, в която имаше стихове, които ми беше посветила със снимка, когато съм била малка. Запечатаха се в съзнанието ми всички топли думи, огромни букети. По моя инициатива направих страшно много награждавания зад кулисите. Наградих всички журналисти, които са работили в името на художествената гимнастика, всички деятели и съдии, които през годините са работили за този спорт, всички бивши президенти и членове на Федерацията по гимнастика, всички президенти на клубове, наградих всички членове на комисии. Наградени бяха и спонсорите, заради огромната им помощ през годините.
Изключителен беше мигът, в които световните шампионки получаваха медалите си от Fibank. Тези медали бяха изработени в Швейцарска банка по тяхна поръчка, с логото на Световното първенство. Нямате си представа какво вълнение беше за всяка една от тях този миг. Беше много трогателно, имаше много сълзи, много прегръдки, много обич и много любов.

- В социалните мрежи беше разпространено писмо на шампионката Стефани Кирякова до майка й, която няколко седмици преди Световното първенство е преживяла инсулт. Думите й трогнаха хиляди българи, в този смисъл тежка ли е короната на успеха?
- Естествено. Не са малко спортистите в цял свят, на които им се е налагало да преглътнат тежък момент в живота си и да продължат напред в името на спорта. Веднага ми излиза споменът, че Наско трябваше да изиграе мач в България с отбора си, когато погреба баща си в същия ден. Отиде на погребението и игра мач, защото както Стефани е написала, така и той си казваше: „Знам, че баща ми щеше да иска да изиграя този мач". Многократно се е налагало на спортистите да бъдат истински герои в буквалния смисъл.

- Какво им предстои на грациите?
- В момента те са на почивка в Банско. Сред нашите спонсори са и „Лъки Банско", които им подариха почивка там, не само на гимнастичките, но и на треньорите. След това се връщат и започва възстановяване на травми и въобще на организма. След това се качват на Белмекен и се връщат, за да започнем работа по новите композиции.

- Наскоро спортният министър Красен Кралев даде художествената гимнастика и Федерацията й за пример как трябва да се развива един спорт в България – с много усилия, труд, целеустременост и вдъхновение. Разкажете ни малко повече за цялостната ви подготовка?
- Когато аз казах, че искам да кандидатстваме за домакин на Световното първенство по художествена гимнастика, всичките ми колежки ахнаха, но не от удоволствие, а от ужас и казаха, че това не може да се случи. Аз обаче не отстъпих и им казах, че може да се случи и че трябва да го направим, защото това е едно развитие за българската художествена гимнастика и е голяма крачка напред за спорта. Тогава получих първо подкрепа от министъра на спорта Красен Кралев и от правителството, в лицето на премиера Бойко Борисов. Тези хора изключително много ми помогнаха и лично, и в качеството си на институции, каквито са. Неизменна беше помощта на Първа инвестиционна банка и другите спонсори -„Петрол", „Дънди Прешъс Металс" и Motorola. Те ни подкрепиха, за да се случи това уникално събитие. Въобще в лицето на институциите, правителството и нашите спонсори срещнах огромна подкрепа и това си пролича на Световното – създадохме невероятно събитие, което дълго ще се помни. За мен беше много важно, освен на първо място разбира се нашите деца да се представят отлично, също и да представим блестящо страната си. Не можете да си представите каква отговорност и трудна задача е това. Великолепният гала спектакъл, с който завърши Световното първенство по художествена гимнастика, се прави за първи път. Всички световни шампиони и големи състезатели играха на българска музика по легендата за любовта на „Боян и Неда". Правата върху тези кадри бяха закупени от целия свят, от всички континенти, където се е предавало Световното, Галата се е гледала на живо. Излъчихме невероятен филм, за който искам да благодаря на 24/7, Калоян Калев и Божидар Велев. Този филм, който излъчихме на откриването, който показва всичко, събрано в 8 минути, за историята, за бита, за културата, за постиженията на България, за великите спортисти, за Златните момичета, за извървения път, за да стигнем до тук, наистина ни остави без дъх и взриви залата. Поканих всички световни шампионки на събитието, за да види целият свят каква традиция и история има художествената гимнастика в България. И дойдоха абсолютно всички, от всички краища на света. Страшно съм щастлива, защото Световното беше моя мечта и тя се сбъдна по най-красивия начин. И отзивите са невероятни. Оценката е огромна и е от всякъде – от гилдията ни, от шефовете ни, от публиката, от хората, от чужденци, които са гледали Световното, от спонсорите, от институциите. Едно голямо благодаря на всички, които допринесохте това първенство да се впише с гордост в историята.

Пламен Петров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай