Младен Маринов: Трябва да осъзнаем, че чумата по животните наистина е много сериозна заплаха

Младен Маринов: Трябва да осъзнаем, че чумата по животните наистина е много сериозна заплаха | StandartNews.com

"Близо три часа продължи вчерашното заседание на оперативния щаб, присъстваха абсолютно всички представители на институции, които имат правомощия по решаване на този проблем. От Българска агенция по безопасност на храните беше изнесена много точна и всеобхватна информация, която очерта един много сериозен проблем като заплаха дори за националната сигурност, тъй като касае един сериозен дял от нашата икономика, свързана с животновъдството". Това обяви пред БНТ главният секретар на МВР Младен Маринов по повод ситуацията с чумата по дребните преживни животни, умъртвените хиляди животни в Бургаско и Ямболско, което наложи и свикването на оперативен щаб.

"Заплахите са както по отношение на малките преживни животни, така и по отношение на дивата и питомна свиня - африканската чума, която е налична в близки до нас държави - говорим за Румъния", допълни Маринов.

Той обясни, че са били набелязани мерките, които ще се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници". Те са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи.

"Трябва да осъзнаем, че това е наистина много сериозна заплаха за нас, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и бавно напредва към Европа", категоричен е главният секретар на МВР.

Той заяви, че силно се надява стопаните в Ямболско и Бургаско разбират сериозността на проблема.

"Да, това решение да се умъртвят техните животни наистина е много трудно и знам, сигурно тези хора го преживяват много тежко, тъй като е свързано изцяло с техния живот. Техния живот е минал в тази дейност. В крайна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един бъдещ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и въобще до пазари", каза още Маринов.

Той коментира и т.нар. акция "Респект" и засиленото присъствие на полицейски сили из страната. Младен Маринов обясни, че тя не е нещо ново, още с встъпването си в длъжност един от приоритетите е бил ограничаване на битовата престъпност.

"Основно целта е да се наситят определени населени места с по-сериозно полицейско присъствие по линия на оперативно-издирвателната работа, да се проверяват лица от активния криминален контингент с оглед тяхното местонахождение, миграция, в момента по-засилено е присъствието по черноморските курорти", обясни Маринов.

"Наистина отчитаме спад на извършените престъпления като цяло с 5,5 %", съобщи Маринов.

"Сериозен е спадът при извършваните грабежи, като там се покачва и разкриваемостта, която средно за страната е 45,4% - разкриваемостта при грабежите. По отношение на кражбите - имаме също намаление в сравнение с миналата година, процентът на разкриваемост там е 31,6. Като цяло мога да кажа, че по всички показатели, които формират битовата престъпност, ние отчитаме намаление на извършените престъпления", заяви още Младен Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай