Работник на черно се крие във фризера

Знамена и сирени издават проверки по строежите

Работник на черно се крие във фризера | StandartNews.com

Варна. Светлинни и звукови сигнали влизат в действие при проверки трудовите инспектори за нелегални работници по строежите. Дюлгери по скелето развяват байряк или надуват сирена, за да предупредят за хайките колегите си, които бачкат на черно. Строителният бранш си остава най-засегнат от сивата икономика във Варна  и близките курорти, алармира инж.Иван Иванов, шеф на Областната инспекция по труда. 

Продължавала практиката да наемат хора без регистрирани трудови договори. Вече се налага проверките да се правят с полиция, защото нелегалните строители бягали или отказвали да си представят документите за самоличност. Инспекторите са имали куриозни случаи, при които  намирали и човек, скрит заради тяхна проверка във фризер.

В сивата икономика са още услугите, търговията на дребно и ресторантьорството, каза инж. Иван Иванов. От началото на годината са направени над 3700 проверки за трудови договори. Засечените нарушения тази година са с 20 на сто по-малко в сравнение с миналата. Работници масово знаели правата си, но предпочитали да прикриват нарушения на работодателите и да си договарят възнаграждания „под масата”.

Във Варна беше проведена дискусия по проекта ”Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудоправните и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й” на Българската търговско-промишлена палата по Оперативна праграма ”Развитие на човешките ресурси”.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай