Български компании искат да купят ЧЕЗ

Български компании искат да купят ЧЕЗ | StandartNews.com

CEZ Group смята да продаде всички свои активи в България и е получила запитвания основно от местни инвеститори. Това заяви Павел Чирани, член на Борда на компанията пред Ройтерс. Докато не бъде формирано новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат.
В началото на годината CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България, припомня агенцията. Компанията е собственик и на ТЕЦ-Варна, която не успя да покрие европейските екологични изисквания и затвори врати.
CEZ Group навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. Компанията плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България, които след това се сляха в едно дружество „ЧЕЗ Разпределение България" АД. "ЧЕЗ Електро България" АД снабдява с ток потребителите в Западна България. В Групата влиза и търговеца на ток „ЧЕЗ Трейд". Дейността на всички тези дружества се управлява от „ЧЕЗ България", която е 100% собственост на чешката компания.
Излизането на чешкия инвеститор няма да бъде първата голяма сделка на този пазар. През 2011 г. германската E.On се отказа от активите си в Североизточна България и управлението им беше поето от друга чешка компания – Енерго Про, за сумата от 133 млн. евро.
Австрийската EVN е собственик на дружествата за доставка на ток в останалата част от страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай