БАН ще анализира дали се нуждаем от АЕЦ "Белене"

БАН ще анализира дали се нуждаем от АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

До дни Министерството на енергетиката ще сключи договор с Българската академия на науките (БАН) за изготвяне на анализ нужна ли е АЕЦ „Белене" на България. Това каза в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че предстои обособяване на активите, свързани с централата, в отделно дружество, което ще бъде приватизирано. Ако има инвеститорски интерес, проектът ще бъде жизнеспособен, допълни Петкова. Интерес към централата има, но един от вариантите продължава да е продажбата на оборудването, стана ясно от думите на енергийния министър. Условие към бъдещите инвеститори е да бъде използвано оборудването, произведено от руската страна.
През април ще бъдат доставени двата реактора, произведени от „Атомстройекспорт" за проекта, каза още министър Петкова. В средата на декември България плати за тях 601 млн. евро. Бяха направени три инспекции на експерти от АЕЦ „Козлодуй" и от Министерството на енергетиката за да се провери дали реакторите са изцяло изградени. Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който участва в тези проверки на оборудването, каза пред Mediapool, че за 15 януари е предвидено извършването на финална студена сглобка на втория реактор, след което отново ще има българска инспекция в Русия и реакторите може да бъдат подготвени за пристигане у нас.
За площадката на втората централа са похарчени 1,4 млрд. лв. и целта на правителството е да бъдат минимизирани възможностите за допълнителни щети за държавата във връзка с този проект, каза още Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай