Чакаме газ от Гърция през лятото на 2020 г.

Чакаме газ от Гърция през лятото на 2020 г. | StandartNews.com

Истинска, реална диверсификация на доставките на природен газ България може да очаква най-рано през лятото на 2020 година. Българо-гръцката проектна компания ICGB откри вчера процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция - България, съобщиха от Министерството на енергетиката. Прогнозната стойност на проекта е 145 млн. евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца от сключване на договора.

Обявлението изпратено за публикуване в регистъра на Агенцията по обществени поръчки (АОП) и в Официален вестник на ЕС.

Междусистемната газова връзка е ключов и приоритетен инфраструктурен проект за България и Гърция, както и основен елемент в политиката на двете правителства за диверсификация на източници и маршрути на природен газ в региона. Това коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания ICGB. Обявяването на тази процедура е знак, че проектът е в изключително напреднал етап, което създава условия строителството на газопровода да започне през последното тримесечие на 2018 г., посочи тя.

Очакваме въвеждането в търговска експлоатация на газовата връзка да бъде през 2020 г., допълни и изпълнителният директор от гръцка страна д-р Константинос Караянакос.

Изборът на изпълнител на проекта ще бъде направен чрез ограничена процедура по реда на ЗОП на два етапа: 1.) предварителен подбор и 2.) разглеждане, оценка и класиране на офертите на одобрените кандидати.

Акционери в регистрираната у нас компания ICGB са БЕХ (50%) и IGI Poseidon (50%), а съакционери с по 50% в IGI Poseidon са гръцката газова корпорация DEPA S.A. и италианската енергийна група Edison SpA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай