ЕК постави цел за подобряване на енергийната ефективност

ЕК постави цел за подобряване на енергийната ефективност | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия се съгласи в сряда да представи цел за подобряване на енергийната ефективност с 30 на сто, като част от пакета от климатични и енергийни политики за 2030 г., съобщиха източници от ЕС.

Държавите-членки ще решат дали целта следва да бъде задължителна за отделните нации или за целия ЕС, съобщиха два източника, пожелали анонимност, пред Ройтерс.

Енергийната ефективност придоби популярност в контекста на украинската криза, а страни от ЕС се опитват да направят всичко възможно, за да се намалят необходимостта от внос на руска енергия.

Всеки един процент икономии на енергия ще означава намаляване на вноса на природен газ с 2,6 на сто, показват изчисленията на Европейската комисия. Тя очаква и редица други позитивни ефекти като нови възможности за бизнеса, по-достъпни енергийни цени за потребителите и по-чиста околна среда. Дали предложението ще бъде одобрено, зависи от страните - членки, които през октомври в Европейския съвет трябва да решат и какви цели да си поставят по отношение на вредните емисии и дела на възобновяемите енергийни източници.

Предложената от Еврокомисията цел за повишаване на енергийната ефективност през следващите 16 години ще струва от порядъка на 90 милиарда евро – очакванията са те да дойдат главно от частния сектор. За привличането им обаче ще са нужни и публични инвестиции, и средства от различни европейски фондове.

Малко след като комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви предложението на Европейската комисия, от природозащитната организация "Грийнпис" го определиха като недостатъчно амбициозно и го нарекоха подарък за олигарсите по света, които ще продължат да трупат печалби от внос на енергоносители към ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай