Електроенергийната система е стабилна

Електроенергийната система е стабилна | StandartNews.com

Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре, при изпълнение на всички ангажименти. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова на брифинг в сградата на Централното диспечерско управление на „Електроенергийния системен оператор" (ЕСО).

Брифингът на Петкова е във връзка със състоянието на енергийната система в страната. Тя поясни, че общо от 6 предприятия за студен резерв, в две от тях е имало проблем - ТЕЦ Русе и Бобов дол.

„Вчера ТЕЦ Бобов дол влезе в ритъм, ТЕЦ Русе не може да бъде активиран в максималния размер. Заради това, че студеният резерв не можеше да бъде активиран директорът на ЕСО поиска помощ от Румъния", обясни енергийният министър.

Петкова посочи, че предоставянето на помощ между отделните електросистемни оператори е ясно разписана в двустранни споразумения. Тя подчерта, че всяка страна иска помощ и ако другата държава има възможност я предоставя, ако не я отказва. „Очевидно Румъния също има проблеми, поради което я отказа. Ние сутринта отказахме запитване за помощ от страна на Турция. Такава помощ се иска непрекъснато между държавите, който има възможност я предоставя, който не - не я. Няма нищо необичайно и притеснително", увери Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

„Българската електроенергийна е стабилна, работи добре, при изпълнение на всички ангажименти. Енергийните ни предприятия работят в почти максимален режим и нямаме проблем и аварии в мрежата на ЕСО", заяви още Петкова.

Енергийният министър съобщи, че и в момента над 7000 мегавата е товарът на системата. От друга страна увери, че доставките на природен газ за страната са нормални и ритмични. „Няма проблем. „Булгаргаз" е в готовност и ще задоволи всички потребности. Гражданите да са спокойни, осигурени са доставките на природен газ", подчерта Петкова.

Тя посочи още, че до преди час не е имало населени места без електрическо захранване. "Работим и се надявам, че до ситуация за режим на тока няма да се стигне", каза още Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай