Енерго Про повишава офертата си за ЧЕЗ на 300 млн. евро

Енерго Про повишава офертата си за ЧЕЗ на 300 млн. евро | StandartNews.com

Енерго Про е повишила офертата си за покупката на българските активи на CEZ Group, съобщава чешкото издание Hospodářské noviny. Според публикацията, предложението вече е за 300 млн. евро, тоест малко над цената, която CEZ плати, за да придобие енергийните дружества в Западна България.

Чешката компания влезе в България през 2004 г., участвайки в процедура по приватизация на дейностите по разпределение и доставка на електроенергия. Цената, която CEZ плати за мажоритарни дялове в българските си активи, беше 281,5 млн. евро. Няколко години по-късно CEZ стана собственик и на неработещата днес ТЕЦ "Варна". CEZ продава целия си бизнес в България, включително фирмата, с която търгува с ток, както и фотоволтаичните си централи. От Енерго Про обаче са уточнили, че предложението им е за купуване на електроразпределителния бизнес на CEZ в България и нямат интерес към ТЕЦ "Варна".

Енерго-Про също има дейност в у нас. Компанията, чието седалище е в Чехия, купи активите на E.on през 2011 г., плащайки 133 млн. евро и управлява дейностите по доставка и разпределение на ток в Източна България.

Спекулации сочат, че има подадени поне пет оферти за покупката на активите на CEZ Group у нас. Предполага се, че една от офертите е на бизнесмена Христо Ковачки, който е един от основните играчи в българската енергетика. Той подал оферта чрез дружеството си ТЕЦ "Бобовдол", заедно със свои италиански партньори като предложената цена е почти 250 млн. евро. За останалите кандидати на активите на CEZ в България се спрягат "Приста ойл" (в консорциум с турска фирма) и българските "Инеркомгруп" и "Фючър енерджи". От чешката компания обаче са преценили, че предложените цени са ниски и затова са поискали от кандидатите подобрение на офертите. Според вестник Hospodarske Noviny, кандидатите за активите на CEZ в България са четири - три за разпределителната компания и соларната централа "Орешец" и една за въглищната - ТЕЦ "Варна". За ТЕЦ-а офертата била 50 млн. евро.

От CEZ официално не уточняват подробности около предложенията и условията в тях, но потвърждават, че преговорите, които се водят от централата в Прага, продължават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай