Европейската комисия пуска руски газ за "Балкан"

Европейската комисия пуска руски газ за "Балкан" | StandartNews.com

Европейската комисия разрешава на България да използва руски газ в своя проект за газаразпределителен център "Балкан". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. До десет дни министерството ще обяви обществена поръчка за предварителен анализ на проекта. Отделно ведомството планира да създаде работна група за проучване на нуждата за изграждане на газова тръба и към Македония. 

Така България може да се върже към тръбата за "Турски поток" или "Южен", ако този проект бъде възстановен. "За България е изключително важно, поне това трябва да бъде наш национален приоритет -  да останем фактор на газовата карта на Европа. Ние не трябва да допускаме по никакъв начин да бъдем заобиколени от големите инфраструктурни проекти, които се развиват или ще се развиват около нас", каза Петкова.

Предстои обаче да се договорим и с Русия, с която в момента имаме само предварително споразумение за доставка на гориво. Освен това "Южен поток" не може да бъде рестартиран преди Брюксел да излезе със заключение - дали има нарушение на еврозаконодателството.

Това е една много добра възможност с нашите македонски партньори да се опитаме да създадем една работна група, която да отговори на въпросите за необходимостта, пазарния интерес и нуждата от развитие на инфраструктурата. Проектът също е обвързан с бъдещия газов център "Балкан, заяви министърът по повод газовата връзка с Македония. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай