"Газпром" увеличи доставките на газ за България с 21%

"Газпром" увеличи доставките на газ за България с 21% | StandartNews.com

С 20,9% са увеличени доставките на природен газ за България от страна на „Газпром" в първите три месеца на годината. Това съобщава РБК, позовавайки се на изчисления на руската компания. Като цяло заради студеното време в началото на годината „Газпром" е увеличила и добива, и износа на природен газ през първото тримесечие.

Статистиката на компанията показва, че от 1 януари до 15 април е добила с 12,5% повече газ спрямо началото на 2016 г. – до 144,9 млрд. куб. метра. Износът за Европа е достигнал 58,5 млрд. куб. метра, което е увеличение с 14,6%.

От „Газпром" посочват, че износът на газ се увеличава в страните, които са потенциалните клиенти на „Северен поток" 2 – Германия (ръст от 18,7%), Австрия (68,5%) и Дания (30,5%).

В първите дни на 2017 година „Газпром" на няколко пъти подобри исторически рекорди по отношение на износа на газ в Европа. Особено след като прогнозите на метеоролозите за по-мека зима не се сбъднаха и много държави се оказаха с по-малко газ в хранилищата си.

През 2016 година износът на газ за Европа се увеличава с 12,5%, показват данните на „Газпром". За България количествата гориво се увеличават с 2,1% до 3,18 млрд. куб. метра.

Страната ни е един от големите пазари на „Газпром" на Балканите – през миналата година компанията е реализирала 2,68 млрд. куб. метра газ в Гърция, което е ръст от 35%, и 1,75 млрд. куб. метра в Сърбия. Газът и за двете страни се транзитира през България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай