Химическата индустрия е най-големият потребител на „Булгаргаз“

Химическата индустрия е най-големият потребител на „Булгаргаз“ | StandartNews.com

Химическата индустрия е най-големият потребител на „Булгаргаз" през 2016 г., показват данни на дружеството. Компаниите от този сектор ще понесат най-големият удар от по-високата цена на природния газ.

През миналата година фирмите от химическата индустрия са потребили 1,1 млрд. куб. метра природен газ, което е малко над 36% от реализираните количества синьо гориво. На второ място е енергетиката с 917 млн. куб. метра (30%), следвана от разпределителните дружества (15%).

Голям потребител на природен газ през 2016 г. е и стъкларската индустрия, при която потреблението е в размер на 239 млн. куб. метра, или почти 8% от реализираните от „Булгаргаз" количества.

От данните на дружеството се вижда, че потреблението през миналата година се е увеличило с почти 15% и това се дължи основно на увеличените количества от химическата промишленост – с 10%, както и на нови клиенти сред разпределителните дружества.

През 2016 г. средната цена на газа на входа на газопреносната система на България е 278,01 лева за 1 000 куб. метра. С таксата за пренос цената става 328,52 лева.

С последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 1 април цената на природния газ на клиентите на „Булгаргаз" става 363,26 лева за 1 000 куб. метра без акцизи, ДДС и таксата за пренос, която е в размер на 19,73 лева за 1 000 куб. метра.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) химическата индустрия е един от локомотивите на българската икономика. Тя, заедно с машиностроенето, допринася за ръста на износа към края на 2016 г.

За доброто представяне има принос и по-ниската цена на природния газ досега. От началото на 2017 г. обаче цената на суровината започна да се увеличава, което ще удари конкурентоспособността им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай