КЕВР потвърди: Цената на парното скача от юли

КЕВР потвърди: Цената на парното скача от юли | StandartNews.com

Очаква се поскъпване на топлоенергията от юли. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Според разчетите на КЕВР цената на парното и топлата вода трябва да се повиши минимално, но всъщност поскъпването значително може да се увеличи в зависимост от цената на газа. Прадверителните сметки на "Булгаргаз" показват, че синьото гориво трябва да поскъпне поне с 16 на сто от средата на годината и това не може да не бъде взето предвид при определянето на цените на топлофикациите, според Иванов.

"Комисията предвижда едно наистина консервативно решение и минимално увеличение. Но при нас още не е дошло заявлението на "Булгаргаз" за цената на природния газ. Там нямаме полезен ход. Ако международните пазари продължават да вдигат цената на суровия петрол и ако природният газ, доставян от "Газпром", продължава да расте като цена, по определен начин това трябва да бъде отразено в цената на топлинната енергия, защото това е основната суровина, с която работят топлофикациите", коментира шефът на КЕВР, цитиран от БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай