КЕВР следи за спекула на пазара на ток

КЕВР следи за спекула на пазара на ток | StandartNews.com

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, които ще дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да следи дали не се извършват спекулации на борсата за търговия с електроенергия и дали търговци на ток не злоупотребяват с цените. Дружествата, за които се установи, че извършват нарушения, ще бъдат вкарвани в "черен" списък. Поправките ще са факт до края на седмицата, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Корекциите ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди гласуването им в парламента. Те се правят в отговор на скандала с оферти на доставчици на електроенергия на цени, по-високи от 30 до 60%, срещу които скочи бизнесът.

"Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнесът, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея. Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка", каза Петкова.

Парламентът прие и поправки, които задължават от 1 януари 2018 г. всички електроцентрали над 5 МВ, които не произвеждат за регулирания пазар на бита и дребния бизнес и нямат дългосрочни договори, да търгуват енергията си на борсата за ток, съобщи Медиапул.

Играчи на борсата отдавна се оплакват, че някои фирми манипулират този тип търговия. Същото призна преди време и председателят на КЕВР Иван Иванов, който поиска регулаторът да контролира борсовата търговия, както е и по европейския регламент РЕМИ. Именно неговите разпоредби сега ще влязат в Закона за енергетиката с обявените от Петкова готвени поправки.

Пред БНТ Петкова обясни още, че на базата на законодателна промяна българският бизнес ползва държавна помощ, като фирмите плащат по-малко за електричество до 30 юли 2018 г. "Тази помощ е на 280 млн. лв.", каза министърът. Според Петкова основна цел на правителството е българският бизнес да бъде конкурентоспособен.

"Няма недостиг на електрическа енергия. Към днешна дата Националната електрическа компания е предложила на борсата 70 хил. мегават часа, продадени са 19 хил.", допълни Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай