Министър Петкова: Държавата ще защитава енергийно бедните при либерализацията

Помагат за санирането на болници, детски градини и училища с Норвежката програма

Министър Петкова: Държавата ще защитава енергийно бедните при либерализацията | StandartNews.com

През 2014 г. държавната енергетика беше на загуба от 264 млн. лв., обърнахме тенденцията и в края на 2015 г. се реализира печалба от 29 млн. лв., обяви на пресконференция във Велико Търново министър Теменужка Петкова. "Честит празник. Празник, с който всички българи трябва да се гордеем, да бъдем единни", допълни тя, цитирана от "Фокус".

По темата енергетика, която касае всяко българско семейство, всеки един бизнес в България, тъй като всички разходи, които са свързани с енергийните ресурси, пряко рефлектират върху стандарта на живот, върху конкурентоспособността на бизнеса. Само един стабилен енергиен сектор може да гарантира и стабилност по отношение на икономиката, и стабилност и спокойствие по отношение на битовите потребители, коментира Петкова. 

Това, което предстои в сектор „Енергетика“ и е много важно, касае всеки един от нас, е свързано с пълната либерализация на пазара на електрическа енергия. Когато се използва терминът – пълна либерализация на електроенергийния пазар, някои се опитват да спекулират с темата и се започва едно говорене как сметките за електрическа енергия ще се повишат драстично, ще доведе до увеличаване на енергийната бедност. Искам да кажа, че и в рамките на предишния мандат и през настоящия работим съвместно със Световната банка и сме разработили модела за пълна либерализация на електроенергийния пазар. Останаха детайли, които трябва да изясним, обясни Петкова.

Тук отново ще разчитаме много и на българският парламент, защото без законодателната инициатива, без тяхната подкрепа няма да можем да се справим успешно в този отговорен процес, продължи тя.

Либерализацията на пазара ще означава две неща. Първо ще има конкуренция. Всеки един от нас, като битов потребител, ще има право да избира своя доставчик на електрическа енергия, което означава, че като има конкуренция ще има съответно и конкурентни цени, заяви министърът.

Това е процес, който все пак е свързан със смяна на модела съществува риск определена категория лица, които са социално слаби да имат затруднения по отношение на плащането на разходи за електрическа енергия. В тази връзка сме разработили модел за защита на енергийно бедните, който ще гарантира това, че всеки един български гражданин, който попада в определена категория на незащитен от гледна точка на социалната система или поради някакви здравословни проблеми, ще може да получава закрила от страна на държавата, обясни тя.

Темата, свързана с енергийния въпрос, по отношение на пълната либерализация на пазара, на практика ще прехвърли една определена тежест и по отношение на Министерство на труда и социалната политика. Моделът е обсъден с тях, съгласуван е и разработен с Главна дирекция "Енергетика“ на Ек, където получаваме пълна подкрепа, продължи Петкова.

Всичко, което правим в сектор „Енергетика“ е насочено към това бизнесът да бъде конкурентоспособен, а гражданите да се чувстват спокойни и защитени, каза министърът.

Съществено и важно в сектор "Енергетика“ е стартирането в началото на 2018 г. на един механизъм за финансиране, свързан с така наречената Норвежка програма. Това ще бъде втори програмен период, по който Министерство на енергетиката ще работи по нея. Вече имахме един програмен период, който приключи успешно“, обясни Петкова. 

Бенефициенти по тази програма са главно общините. Сега, в рамките на предстоящия втори програмен период, който предстои да стартира и за който са осигурени 63 млн. лв., сме разработили съвместно с Националното сдружение на общините новите мерки, свързани с енергийната ефективност, поясни енергийният министър. По думите й с тези мерки ще могат да бъдат санирани определени сгради, които са общинска собственост – болници, детски градини, училища, социални заведения. "Смятам, че това е много добра мярка, която ще даде реални резултати, ще доведе до това да се пестят енергийни ресурси и съответно този спестен ресурс да може да се насочи към други необходими дейности за всяка една община“, добави тя.

В рамките на правителството сме заложили много амбициозна програма в сектор "Енергетиката“. Знаете за стремежа ни към диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, концепцията ни за реализация на газоразпределителен център на територията на България, за която имаме пълна подкрепа от страна на ЕК. Всичко, което правим в сектора е насочено към това българските потребители и бизнес да са поставени в условия на конкуренция, за да може бизнесът да бъде конкурентоспособен, а гражданите да се чувстват спокойни и защитени, поясни министър Теменужка Петкова.

Аз виждам възможност за поетапно излизане на битовите потребители на свободния пазар от средата на следващата година, продължи Петкова по темата с либерализацията, която според нея е закъсняла.

В рамките на нашия предишен управленски мандат, една от първите стъпки, които предприехме, беше именно в тази посока. Това е процес, който ще продължи между 3 и 5 години. Самият модел е такъв, че не допуска автоматичното прехвърляне на абонатите на свободния пазар. Първо – всеки трябва да има право да избере, а пазарът трябва да се развие като такъв“, допълни още тя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай