Министър Петкова: Лично ще проверя запасите от въглища

Министър Петкова: Лично ще проверя запасите от въглища | StandartNews.com

За трета поредна година започваме проверки в енергийните дружества с превантивна цел – да се уверим, че енергийната система на страната ще издържи през зимния сезон. Въпреки тежките условия миналата зима, успяхме да се справим. Благодарение на рехабилитацията и модернизацията българската енергийна система работи надеждно, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която постави начало на проверките за готовността на трите електроразпределителни дружества и „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД за предстоящия зимен сезон от град Перник. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Обект на проверката са техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, материалните бази, както и техническото обезпечение на аварийните екипи. На територията на общината от началото на тази година са инвестирани близо 2 млн. лв. в изграждане и реконструкция на съоръжения средно и ниско напрежение, почистени са просеките около енергийните обекти.

В района на град Радомир енергийният министър инспектира модернизираната подстанция на „ЕСО“ ЕАД „Червена могила“. Обектът е част от стратегическата инфраструктура на страната. На територията на подстанцията функционира международният електропровод 400 kV, който осигурява връзка с електроенергийната система на Република Македония.

Министър Петкова обяви, че от средата на месец октомври предстои да се извършат проверки и на всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят така наречения студен резерв. „Лично ще проверя и запасите от въглища“, почерта още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай