Министър Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция

Министър Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция | StandartNews.com

Енергийният министър Теменужка Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция.

"Булгартрансгаз" ще въведе в експлоатация разширението на връзката за южната ни съседка.

Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитета на съществуващата транзитна газопреносна мрежа.

След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14
млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно.

Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока - от Турция към България.

Дейностите са част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на газопреносната система, определена като проект от общ интерес за Европейската комисия.

В средата на юни т.г. премиерът Бойко Борисов, който участва в церемонията по откриването на газопровода TANAP в град Ескишехир от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, заяви: С откриването днес на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме начин да докараме азерския газ". Проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, допълни той.

С изграждането на газовия участък Лозенец - Недялско капацитетът на транзитния газопровод за Турция ще достигне от 14 до 15,7 млрд. куб.м газ. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който преди една госдина заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, инспектира проекта.
"Доволен съм, че догодина по това време ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки", отбеляза премиерът. Той подчерта и активната работа по интерконекторите със Сърбия и Гърция.

На откриването днес са поканени премиерът Борисов и министърът на енергетиката на Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай