Минната индустрия е инвестирала 700 млн. лв. в социални проекти

Минната индустрия е инвестирала 700 млн. лв. в социални проекти | StandartNews.com

Минната индустрия е инвестирала 700 млн. лв. в социални проекти за 20-годишен период, съобщи в Трън Иван Андреев, председател на Българската минно-геоложка камара /БМГК/. По думите му предприятията в бранша са вложили над 4 млрд. лв. за технологично обновяване, в развитие на минните общности. Андреев не отрече допуснати слабости и посочи, че инвеститори като тези в мините "Оброчище" и "Ураново" "трябва да бъдат гонени с камъни".

По инициатива на Камарата днес в Трън се състоя среща - разговор "Митове и факти за добивната индустрия в България". Бяха представени добри практики и взаимодействия между бизнеса и местната власт в Панагюрище, Чавдар и Челопеч.

След 1999 г. мината е инвестирала в Панагюрище над 180 млн. лв., посочи Иван Александров, синдикалист в "Асарел Медет". По думите му повече от 2400 са акционерите, които получават дивиденти от фирмата. Средната брутна заплата в минния сектор в Панагюрище е четири пъти по-висока в сравнение с тази в Септември, казаха от БМГК. Само в болницата в Панагюрище "Уни Хоспитал" са вложени над 92 млн. лв.

Икономистът Владимир Каролев каза, че от 60-те години на миналия век добивната индустрия има сериозна развитие в световен мащаб и призова местните хора да вземат информирано решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай