НЕК сви загубата си с почти 93 млн. лв.

НЕК сви загубата си с почти 93 млн. лв. | StandartNews.com

945 хил. лв. е загубата на Националната електрическа компания (НЕК) за първата половина на 2017 г., пише в доклад, изпратен до Министерството на финансите. Отчетеният негатив е преди данъци и е с 92,917 млн. лв. по-малък спрямо същия период на 2016 г., когато НЕК отчете 93,862 млн. лв. загуба.
Независимо от подобрения резултат, и през тази година НЕК изпитва затруднения при обслужване на задълженията си към доставчици и контрагенти, както и по отношение на изплащането на кредитите към "шапката" - Българския енергиен холдинг (БЕХ), отчитат от НЕК. Във финансовия резултат за първото полугодие са отчетени приходите от Фонда „Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) в размер от 249,17 млн. лв., въпреки че фондът не е изплащал "редовно на НЕК предявените суми", се посочва в доклада.
НЕК отчита "суха" година, на която се дължи и 26,2-процентният спад в производството на електроенергия от собствените ВЕЦ и ПАВЕЦ.
Що се отнася до работата в изпълнение на лиценза си като обществен доставчик, то НЕК отчита намаляване на закупената от АЕЦ „Козлодуй" електроенергия с цели 30%. Още по-малко електроенергия е изкупена от държавната ТЕЦ „Марица изток 2" - 34,9% спад спрямо първото полугодие на миналата година. Общо за периода 1 януари - 30 юни НЕК е изкупила с 30,6% по-малко електроенергия от производителите по квоти. В същото време обаче компанията е изкупила със 17% повече енергия от производителите, с които има сключени дългосрочни договори на преференциални цени, което е и основната причина за запазване на все още негативен финансов резултат на НЕК. Ръстът на изкупената от "КонтурГлобал Марица изток 3" електроенергия е със 79,1 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай