Очаква се токът да остане с непроменена цена от 1 октомври

Очаква се токът да остане с непроменена цена от 1 октомври | StandartNews.com

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви пред БНР председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане.

Задържането на цените на тока става възможно, тъй като регулаторът е намерил резерви в системата, посочи Стаменов.

"Във фонда сигурност на електроенергийната система има натрупан буфер и той ще покрие поскъпването на цената на природния газ, която се отразява и на цените, по които работят топлофикационните дружества, той покрива компонентата, която отива за разход за електроенергия, така че електроенергията няма да поскъпне, което е добре и за нас, но ние губим конкурентоспособност в резултат на поредното поскъпване на цената на природния газ", обясни Стаменов.

Според разчетите на регулатора от следващия месец, освен газа, се очаква да поскъпне и топлоенергията. Вчера стана ясно, че средното увеличение за страната ще е с около 8 на сто. От юли имаше и още едно поскъпване - със 7 процента, което потребителите на парно ще започнат да плащат реално след началото на отоплителния сезон другия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай