Очакване за газова развръзка в Брюксел

Очакване за газова развръзка в Брюксел | StandartNews.com

Москва и Киев са на път да финализират временната газова сделка, която да осигури доставките на руското "синьо гориво" за Украйна в следващите 5 месеца. Във вторник в Брюксел започна поредната тристранна среща между Русия и Украйна с посредничеството на ЕС. В офиса на Еврокомисията разговаряха руският енергиен министър Александър Новак, украинският му колега Юрий Продан и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. В Брюксел бе и шефът на "Газпром" Алексей Милер.

"Очакванията са позитивни. Настроени сме за конструктивно разрешение на конфликта и изпълнение на достигнатите в Милано договорености", сподели Новак преди срещата с Йотингер. Еврокомисарят каза, че ЕК ще обсъди възможност да окаже на Украйна допълнителна финансова помощ за покриването на газовия й дълг пред Москва, за да няма проблеми с доставките за Европа.

Миналия петък президентите на Русия и на Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко, разговаряха по въпроса в рамките на срещата на върха Европа-Азия в Милано. След това бе съобщено, че Киев и Москва са се споразумели по основните параметри на предложената в края на септември от Брюксел временна сделка за доставка на 5 млрд. куб. м руски газ на цена от 385 долара за хиляда кубика.

Тотално ембарго за зеленчуци от Украйна

От сряда Русия въвежда пълна забрана за внос и транзит на растителна продукция от Украйна, съобщава Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор). В държавния регулатор подозират, че властите в Киев извършват реекспорт към страната на подложени на санкции плодове и зеленчуци от ЕС. Росселхознадзор поискала от Украйна да предостави до вторник информация кои са продуктите от ЕС, които биха могли да се окажат такъв реекспорт, забранен от 7 август, но не е получила задоволителен отговор. Освен това Русия казва, че има и съмнения за заразени плодове и зеленчуци, подложени на карантина.

Досега Москва спря вноса на украински сокове, мляко и млечни продукти, сладкарски изделия, рибни и плодово-зеленчукови консерви и някои видове алкохол.

"Южен поток" не бил приоритет на ЕК

Газопроводът "Южен поток" няма да е приоритет на новата Европейска комисия. Това става ясно от изслушването на новия кандидат за зам.-председател на ЕК с ресор енергетика Марош Шефкович. Той бе номиниран за поста след отхвърлянето на словенката Аленка Братушек.

Шефкович заяви по време на изслушването, че диверсификацията на доставчиците на газ остава приоритет и за новата Европейска комисия, но не и строежът на газопровода "Южен поток". "Не можем да приемем такъв мащабен проект да се реализира на територията на Европейския съюз от компания, която не желае да спазва правилата", заяви Шевчович. Той обясни пред евродепутатите и че не вижда как "Южен поток" ще подобри енергийната ситуация или ще разнообрази газовите доставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай